Mainos

Hymyltä vaaditaan jättikorvauksia lapsiprostituutiojutusta

Helsingin käräjäoikeus pn saanut purtavakseen harvinaislaatuisen rikosjutun, jossa väännetään peistä siitä, tapasiko Hymy-lehden toimittaja lainkaan artikkelissaan esiintyneitä henkilöitä.

Kaksi itärajan takaa Sortavalasta kotoisin olevaa tyttöä vakuuttaa, etteivät he ole koskaan nähneet mainittua miestoimittajaa. Toimittaja taas sanoo haastatelleensa ja kuvanneensa kaksikkoa juttumatkallaan 50 euron palkkiota vastaan. Sortavalan lapsiprostituutiota käsittelevä juttu julkaistiin Hymyssä syyskuussa 2005.

Kihlakunnansyyttäjä Simo Kolehmainen vaatii Hymyn vastaavalle päätoimittajalle Esko Tulustolle ja lehden toimittajalle rangaistusta kuudesta törkeästä kunnianloukkauksesta. Kolehmaisen mukaan Sortavalan lapsiprostituutiota käsittelevässä jutussa väitettiin valheellisesti, että kyseiset tytöt myisivät seksiä ja käyttäisivät päihteitä. Tämän lisäksi jutusta välittyi syyttäjän mielestä sellainen kuva, etteivät tyttöjen perheet kykenisi kunnolla huolehtimaan jälkikasvustaan.

Jutun yhteydessä julkaistiin kaksi valokuvaa, mistä tytöt on syyttäjän mukaan voinut tunnistaa kotiseudullaan. Kolehmainen tähdensi oikeudessa, että vaikka jutussa esiintyneet tiedot olisivatkin olleet peräisin 16-vuotiailta tytöiltä itseltään, toimittaja ei olisi saanut luottaa yksin alaikäisten puheisiin.

Päätoimittaja lomalla juttua painettaessa

Vastaavan päätoimittajan syyte törkeistä kunnianloukkauksista perustuu siihen, että hän antoi syyttäjän mukaan toimeksiannon ja yksityiskohtaisia ohjeita lehtijutun tekemistä varten. Tulusto ei lukenut artikkelia ennen painamista, koska hän oli tuolloin lomalla.

Tytöt vaativat oikeudessa yhdessä perheidensä kanssa lehtijutusta 92 000 euron korvauksia.

Molemmat syytetyt kiistivät oikeudessa syyllisyytensä. Puolustuksen mukaan toimittaja oli Sortavalassa normaalilla jutuntekomatkalla ja artikkelia varten haastatellut tytöt pyrittiin tekemään tunnistamattomiksi. Puolustus korosti, että lehdessä raportoitiin asiat juuri niin kuin ne toimittajalle kerrottiin eikä lehtimies voi vastata siitä, jos hänelle puhutaan "puuta heinää".

Hymyn puolelta tuotiin esille, että kaikki sujui jutun osalta aluksi täysin ongelmitta.

- Kaikki meni sovituin tavoin, kunnes helmikuussa 2006 tuli ensimmäinen rahastuskirje, asianajaja Heikki Salo sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.