Mainos

"Hymyilevä mies" neuvotteli Iranille tulevaisuudenuskoa

Neuvotteluissa Iranin ydinohjelmasta kyettiin vuosien varrella sopimaan korkeintaan siitä, että neuvottelut jatkuvat. Sunnuntaina Genevessä osoitettiin, että tämä ikiliikkujan maineen saanut mylly voi jauhaa myös tuloksia.

Iranin presidentinvaihdos maltillisempaan Hasan Ruhaniin herätti toiveita edistymisestä, eivätkä ne osoittautuneet katteettomiksi. Kuudeksi kuukaudeksi solmittu väliaikainen sopimus vain hidastaa Iranin ydinohjelmaa eikä pura suurinta osaa maata vastaan suunnatuista pakotteista, mutta se on silti tärkeä päänavaus. 

-Tämä osoittaa, että Iranin kanssa on mahdollista työskennellä ja käsitellä diplomatian keinoin hankalia asioita, Britannian ulkoministeri William Hague tiivisti Twitter-viestissään. 

 Britannian ohella Iranin kanssa neuvotelleet Yhdysvaltain, Ranskan, Saksan, Venäjän ja Kiinan ulkoministerit ylistivät niin ikään sopimusta. Kovimmat soraäänet kaikuivat Yhdysvaltain liittolaismaasta - ja ydinasevaltiosta - Israelista. 

-Se, mitä Genevessä saavutettiin viime yönä, ei ole historiallinen sopimus, se on historiallinen virhe, pääministeri Benjamin Netanjahu jyrisi. 

Iranilla ja Yhdysvalloilla ei ole ollut diplomaattisuhteita sitten vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen ja maat ovat tukeneet vastakkaisia puolia monissa Lähi-idän alueen kiistoissa. Sopimus ydinohjelmasta voikin vaikuttaa vielä laajalti alueen tulevaisuuteen. 

Iranin ulkoministeri tviittasi 

Iranissa neuvottelujen loppumetrejä seurattiin kuin jännittävää urheilukilpailua. Tiedotusvälineet pitivät kansalaisia ajan tasalla läpi yön, ja jopa valtiollinen televisio lähetti Genevestä suoria raportteja.  

Myös Iranin valtuuskuntaa johtanut ulkoministeri Mohammad Javad Zarif teki oman osansa tiedotustyöstä: 

-Olemme tehneet sopimuksen, hän viestitti aikaisin aamulla Iranin aikaa Twitterissä. 

Alati hyväntuuliselta vaikuttavalle ministerille alkoi tämän jälkeen sadella sosiaalisessa mediassa onnitteluja maanmiehiltä. 

-Jumala sinua siunatkoon, hymyilevä mies. Sinun hymysi on tehnyt kansakunnasta onnellisen, kuului eräs viesti ulkoministerin sivulla Facebookissa - joka Twitterin tavoin on Iranissa periaatteessa kielletty. 

Sopimus herätti pakotteiden ja talouden alamäen kurittamissa iranilaisissa toiveita paremmasta ja vauraammasta huomisesta. 

-Jos rialin arvo toipuu, tavaroista tulee vähitellen halvempia, toivoi Hamed Mohammadi viitaten parissa vuodessa kaksi kolmannesta arvostaan menettäneeseen Iranin rahayksikköön. 

Pakotteet lähes ennallaan 

Geneven väliaikaisen sopimuksen mukaan Iran lupaa olla rikastamatta uraania yli 5 prosentin tason. Aiemmin lähemmäs ydinasekelpoista rikastettu uraani laimennetaan tai käytetään polttoaineena. 

Uusia rikastuslaitoksia ei avata ja valmistelut plutoniumia tuottamaan kykenevän Arakin voimalan käyttöönottamiseksi keskeytetään. Kansainväliset tarkkailijat voivat jatkossa tarkastaa nykyisten rikastuslaitosten toiminnan päivittäin. 

-Tämä sopimus käytännössä poistaa sen mahdollisuuden, että Iran ryntäisi rakentamaan ydinasetta ilman että YK:n tarkastajat havaitsisivat sitä heti, tiivisti Ali Vaez International Crisis Groupista. 

Ulkovallat taas lupasivat höllentää Iranin vastaisia pakotteita, mutta vain hyvin rajoitetusti eli noin 7 miljardin dollarin arvosta. Konkreettisena toimena Iranille muun muassa ryhdytään toimittamaan lentokoneiden varaosia turvallisuuden parantamiseksi. 

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.