Mainos

Hymiö täytti 30 vuotta

Tänään tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun hymiöinä tunnetut merkkiyhdistelmät keksittiin. Tunnetiloja kuvaavia yhdistelmiä käytti tiettävästi ensimmäisenä amerikkalainen tietotekniikan professori Scott Fahlman 19. syyskuuta 1982.

Hymiö syntyi väärinymmärrysten tuloksena, kun Fahlman käytti säännöllisesti yliopistonsa yhteistä keskustelufoorumia, eräänlaista internetin esiastetta. Kirjoittaessaan foorumille, hän kuitenkin huomasi, että hänen viestinsä tulkittiin usein väärin. Pulma ratkesi näppäimellä peräkkäin kaksoispisteen, väliviivan sulkevan kaarisulun.

Hymynaamaa kuvaava merkkiyhdistelmä :-) oli tiettävästi ensimmäinen hymiö, jota alettiin pian Fahlmanin keksinnön jälkeen muunnella kuvaamaan erilaisia tunnetiloja.

– Monet ihmiset ovat ottaneet minuun yhteyttä ja väittäneet, että he ovat käyttäneet hymiötä jo ennen minua. Itse käytin niitä kuitenkin sähköisessä keskustelussa, mistä on jälki. Ja hyvin harvat ihmiset käyttivät tuohon aikaan esimerkiksi sähköpostia.

Fahlmanilla ei ole käynyt edes mielessä patentoida keksintöään.

– Kukaan ei olisi käyttänyt sitä, jos olisin halunnut kymmenen senttiä joka näpyttelykerrasta. Minusta on hauska nähdä, miten se on levinnyt ympäri maailman, naureskelee Fahlman ja jatkaa:

– Ja teenpä millaisia tieteellisiä keksintöjä tahansa vaikkapa teköälyyn liittyen, hymiö on se, mistä minut tullaan muistamaan.

(MTV3 - EBU)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.