Mainos

Hylkeet taas kalastajien riesana

Ruotsinkielinen Pohjanmaan riistanhoitopiiri on huolestunut hylkeiden kalastajille aiheuttamista vahingoista. Esimerkiksi Mustasaaressa hylkeet repivät viime vuonna kalanpyydyksiä yli 400 000 markan edestä.

Vahinkoihin ei ole laskettu mukaan hylkeiden syömiä kaloja. Hylkeet aiheuttavat pelkästään yhden kunnan alueella enemmän vahinkoa kuin hirvet metsätaloudelle koko riistanhoitopiirissä, sanoo riistapäällikkö Tom Eklund.

Vaasan edustalla, Valassaarten ulkopuolella oleilee noin 400 harmaahylkeen parvi. Näin paljon hylkeitä ei alueella ole Eklundin mukaan ollut pitkään aikaan. Paikka on merkittävää siian pyyntialuetta. Hylkeet eivät viitsi kalastaa itse, vaan ne vievät kalat suoraan verkoista.

Harmaahylkeitä on voinut metsästää rajoitetusti Pohjanlahdella vuodesta 1997. Viime syksylle ja tälle keväälle lupa myönnettiin kaikkiaan 30 harmaahylkeen pyyntiin. Ruotsinkielisen Pohjanmaan riistanhoitopiin osuus pyyntikiintiöstä on viisi hyljettä. Kiintiö on aivan liian pieni, sanoo Eklund.

Hänen mielestään hylkeitä pitäisi voida metsästää siinä mittakaavassa, että ne saataisiin käyttäytymään normaalisti. Nykyisin hylkeet eivät osaa enää pelätä ihmistä. Metsästys pitäisi Eklundin mielestä lisäksi sallia sellaisina aikoina, jolloin hylkeet aiheuttavat vahinkoa. Maa- ja metsätalousministeriö esitti aikoinaan metsästysajaksi koko avovesikautta, mutta valtioneuvosto rajasi pyyntiajan syksyyn ja kevääseen.

Kalastajat saavat korvauksia rikki menneistä pyydyksistä vakuutuksesta. Valtio ei sen sijaan maksa kalastajille korvauksia hyljevahingoista. Hallitusohjelmassa on maininta siitä, että hallitus selvittää hylkeiden kalastukselle aiheuttamien vahinkojen korvaustarpeen. Tätä varten tarvitaan tutkittua tietoa mm. siitä, missä vahinkoja sattuu ja missä laajuudessa niitä esiintyy, huomauttaa erityisavustaja Christian Krogell maa- ja metsätalousministeriöstä.

Harmaahyljekannat ovat lisääntyneet viime vuosina suojelutoimien myötä. Esimerkiksi Pohjanlahden kapeilla kevätjäillä nähtiin vuonna 1996 yli 5000 hyljettä. Luvusta kuitenkin puuttuvat ne hylkeet, jotka olivat uimassa tai muualla Pohjanlahdella.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.