Mainos

Hygienia usein heikkoa ruotsalaisissa suurkeittiöissä

Ruotsalaisissa suurkeittiöissä on havaittu suuria puutteita. Elintarvikeviraston selonteossa keittiöt toimivat usein tiloissa, joissa hygienian perusvaatimuksia ei täytetä. Viraston tarkastamista 44 suurkeittiöstä kahdeksan kymmenestä ei saanut puhtaita papereita, kirjoittaa Upsala Nya Tidning -lehti tänään. Huomautuksia saivat mm. koulukeittiöt, vanhainkotien keittiöt, lounasravintolat sekä hotellien keittiöt.

Ruotsissa suurkeittiöiden laittamaa ruokaa syö päivittäin 5,4 miljoonaa ihmistä. Jotkut keittiöistä valmistavat päivittäin jopa tuhat ruoka-annosta.

Tarkastuksissa havaittiin, että suurkeittiöiden kylmäsäilytystilat olivat usein puutteellisia. Bakteerikasvun estämiseksi ruoka pitäisi jäähdyttää kahdeksaan asteeseen neljässä tunnissa.

-Jos ruoka jäähdytetään tavallisessa jääkaapissa tai pahimmassa tapauksessa huoneenlämmössä, liittyy siihen riskejä, sanoi tarkastaja Ulla Fäger.

Aiemmin tänä vuonna neljä ruotsalaisvanhusta kuoli syötyään bakteerien myrkyttämää hernekeittoa laitosruokalassa Tierpissä. Hudiksvallin palvelutalossa yksi ihminen kuoli ja 32 sairastui ruokamyrkytykseen heinäkuussa.

Tarkastajat kiinnittivät huomiota myös siihen, että valmistettua ruokaa säilytettiin usein valmistamattomien elintarvikkeiden kanssa.

Myös valvonnassa puutteita


Elintarvikeviraston tutkimuksessa kävi ilmi, että paikalliset viranomaiset valvovat suurkeittiöitä huonosti. Osalla keittiöistä ei ollut lainkaan asianmukaista lupaa toimintaan. Elintarvikeviraston suositusten mukaan paikallisten viranomaisten tulisi tehdä tarkastuskäynti laitoskeittiöissä vuosittain, mutta noin kolmasosaa keittiöistä ei ollut tarkastettu kahteen vuoteen.

Ruotsalaisvanhuksille tarjottavasta laitosruoasta on valmistunut hiljattain myös väitöskirja. Tutkija Ylva Mattssonin mukaan on enemmän sääntö kuin poikkeus, että elintarvikenormeja rikotaan laitosruokaloissa. Hänen mielestään ei ole mikään ihme, että niin monet vanhukset ovat aliravittuja, sillä ruoka oli usein ravintoarvoiltaan puutteellista ja mautonta, mihin väitöskirjan nimi "Mauton ruoka-aika" viittaa.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.