Mainos

Hybridi voitti ensimmäisen kerran ekoautokisan

Vuoden ekoautoksi on valittu tänään ensi kerran hybridi. Toyota Prius nousi selvään voittoon Motivan ja Tuulilasin järjestämässä ekoautovertailussa.

Tämänvuotisessa vertailussa oli mukana 12 kompaktia perheautoa. Testiin otettiin ne yli nelimetriset autot, joiden hiilidioksidipäästö on korkeintaan 130 grammaa kilometrillä. Priusta lukuunottamatta kaikki muut olivat dieselautoja, sillä kaikkien bensiinikoneilla varustettujen ajopelien hiilidioksidipäästöt nousivat kokoluokassa yli 130 gramman rajan.

Vertailussa mukanaolleista dieseleistä parhaat pisteet sai 1,6-litrainen Volvo S40. Lähes yhtä hyvin pärjäsi samankokoisella koneella varustettu Citroen C4.

Hybridiauto Prius nousi kuitenkin varsin selvään voittoon. Prius pärjäsi parhaiten testin tärkeimmissä osissa, maantie- ja kaupunkiajossa. Hybridin sähkömoottorista oli eniten apua kaupungissa, jossa Priuksen päästöt jäivät selvästi muita vähäisemmiksi. Prius myös käytti kaupunkiajossa vähiten polttoainetta.

Maantiellä hybridi sen sijaan hörppäsi polttoainetta enemmän kuin piheimmät dieselit. Priuksen keskikulutus oli 5,4 litraa sadalla kilometrillä, kun Ford ja Seat pääsivät saman matkan 4,8 litralla dieseliä. Priuksen päästöt jäivät kuitenkin aavistuksen pienemmiksi, sillä bensiinimoottori päästää vähemmän hiilidioksidia kuin dieselkone.

Hybridiauton pisteitä nosti myös se, ettei bensiinimoottorista tule hiukkaspäästöjä. Toisaalta myös Volvo, BMW ja Citroen olivat saaneet hiukkaspäästöt kuriin hiukkassuodattimilla. Muista vertailuautoista pääsi ilmaan vielä kohtuullisen paljon vahingollisia pienhiukkasia.

Vuodenvaihteen autoverouudistus laski selvästi hybridien hintaa. Prius on tosin edelleen tuhansia euroja kalliimpi kuin toinen testattu Toyota, 1,4-litrainen Corolla, mutta esimerkiksi BMW:n testiajokki on Priusta hintavampi.

Ekoautovertailu tehtiin tänä vuonna 13. kerran.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.