Mainos

Huvivenedirektiivi pakolliseksi

EU:n huvivenedirektiivi tulee kahden vuoden ylimenokauden jälkeen pakolliseksi huomenna 16. kesäkuuta. Tätä direktiiviä sovelletaan uusiin huviveneisiin, jotka ovat vähintään 2,5 metriä ja enintään 24 metriä pitkiä. Suomessa valmistetaan vuosittain noin kymmenentuhatta uutta venettä.

Huvivenedirektiivin päätarkoituksena on varmistaa CE-merkittyjen veneiden esteetön markkinointi ja myynti kaikissa EU:n jäsenmaissa sekä varmistaa, että veneet täyttävät tietyn teknisen turvallisuustason.

Ennen kuin merkkiä saa käyttää, veneen tulee täyttää lukuisia, mm. lujuutta, vakautta, kelluvuutta, kuormitusta ja palontorjuntaa koskevia vaatimuksia. Näistä ominaisuuksista puolestaan tulee veneessä olla oma käsikirja.

CE-merkintä on valmistajan vakuutus siitä, että vene täyttää huvivenedirektiivin asettamat vaatimukset. Se ei ole mikään EU:n hyväksyntä.

Suomessa huvivenedirektiivin markkinavalvonnasta ja tulkinnoista vastaan Merenkulkulaitos. Tällä valvonnalla varmistetaan, että CE-merkityt veneet todellakin täyttävät asetetut vaatimukset. Huomisen jälkeen myynnissä voi kuitenkin olla uusia ilman CE-merkintää olevia veneitä, sillä direktiivin pakollisuudesta huolimatta varastot saa myydä loppuun.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.