Mainos

Huumevieroitustabletteja luvatta Suomeen

Kaukoidästä tulleelta suomalaislääkäriltä on takavarikoitu huomattava määrä eli 16000 kappaletta huumeriippuvaisten vieroitushoidossa käytettävää Temgesic-tablettia.

Helsingin lentotullikamari teki takavarikon lääket.lis. Pentti Karvosen matkatavaroista, kun hän saapui Suomeen Bangkokin-lennolta. Erän arvo on katukaupassa 200000-300000 markkaa.

Karvonen puolustaa tekoaan ja sanoo ajatelleensa vain potilaitaan.
-Kysymys oli ensinnäkin siitä, että minulla oli tarkoitus hakea laillisia lääkkeitä ulkomailta. Niissä piti olla potilaskohtaiset reseptit ulkomaalaisen lääkärin kirjoittamina. Thaimaassa ei tätä hoitomenetelmää kuitenkaan tunnettu, joten jouduin palaamaan Suomeen lääkkeet mukanani ilman reseptejä, Karvonen kertoo.

Potilaita Ranskaan hoitoon

Karvosen mielestä narkomaanipotilaiden hoidossa käytetään Suomessa nykyisin väärää hoitomuotoa, joka on peritty metadoni-hoidosta. Se perustuu suureen lääkeannokseen.
-Tällainen hoitomuoto on potilasta voimakkaasti kontrolloiva hoitojärjestelmä, jossa hoitoon hakeutuvuus on huono ja hoidossa pysyvyys hirveän huono ja hoitotulokset lähes nolla. Se on tarkoitettu elinikäiseen hoitoon.

Tämä hoitojärjestelmä tarvitsee rinnalleen paremman. Karvonen kertoi organisoineensa tällaista järjestelmää.
-Potilaistani on käynyt Ranskassa jo 13, ja minulla on yhteistyösopimus Ranskaan, jolloin sinne pääsee syksyn aikana noin 60 potilasta hoitoon.

Sen jälkeen kun Temgesicin käyttö estettiin Karvosen narkomaanipotilailta, yksi heistä on kuollut. Toinen on yrittänyt itsemurhaa ja makaa aivovamman saaneena yhteiskunnan hoidettavana, mikä maksaa.

Temgesic on Suomessa huumausaineisiin luettava keskushermostoon vaikuttava vahva särkylääke, jota voidaan käyttää narkomaanien hoidossa kontrolloiduissa olosuhteissa.

-Terveydenhuollon oikeusturvakeskus on erityisesti kieltänyt lääket.lis. Karvoselta reseptinkirjoitusoikeuden tällaisille lääkeaineille. Hän on julkisuudessa mm. puolustanut tällaisen lääkkeen käyttöä narkomaanihoidossa, kertoi johtaja Tommi Kivilaakso Helsingin piiritullikamarista.

Huumeenkäyttäjien on toisaalta todettu myyneen Temgesic-lääkettä katukaupassa.

Yritystä tuoda näitä lääkkeitä Suomeen tutkitaan Helsingin piiritullikamarissa huumausainerikoksena. Kuulustelut ja muu esitutkinta asian suhteen ovat edelleen kesken.


(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.