Huumevieroituslääkkeiden väärinkäyttö kasvaa Pohjois-Suomessa

Huumevieroitukseen käytettyjen lääkkeiden väärinkäyttö on lisääntynyt etenkin Raahen ja Oulun seudulla. Huumeena käytetään useimmin heroiiniriippuvaisten hoidossa käytettyjä lääkkeitä.

Huumevieroituslääkkeiden väärinkäyttö yleistyy etenkin Oulun ja Raahen seudulla.

Huumevieroituslääkkeiden väärinkäyttö yleistyy nopeasti Pohjois-Suomessa. Huumevieroitukseen tarkoitettujen lääkkeiden väärinkäyttö on Pohjois-Suomessa heroiinia suurempi ongelma. Tilanne on toisenlainen kuin Etelä-Suomessa ja koko muussa Euroopassa, missä heroiini on käytetyin morfiinin kaltaisesti vaikuttava aine.

Vieroituslääkkeistä käytetään runsaimmin väärin heroiiniriippuvaisten hoitoon tarkoitettua buprenorfiinia, jota ovat muun muassa Subutex- ja Temgesic -nimiset lääkkeet. Erityisen vaaralliseksi buprenorfiinin tekee se, että sitä käytetään päihtymistarkoituksessa myös suonensisäisesti. Osasyy buprenorfiinin väärinkäytön yleistymisestä vieritetään lääkäreiden harteille. Rikosylikonstaapeli Jukka Oikarisen mukaan muun muassa Virossa on paljon vastuuntunnottomia lääkäreitä, jotka kirjoittavat Subutex- ja Temgesic -reseptejä.

-Virosta on lyhyt matka Suomeen. Helsinki-Vantaan lentokentällä tutkittiin hiljattain kolme matkalaukkua, joiden kantoripojen putket olivat täynnä Subutexiä, kertoo Oikarinen.

Buprenorfiinin väärinkäyttö on laajaa etenkin Oulussa ja Raahessa. Lääkettä käytetään päihteenä yhä useammin. Oulussa sijaitsevan nuorten päihde- ja huumeasema Redi 64:n asiakkaista vajaat viisi prosenttia käytti buprenorfiinia päihteenä vuonna 2001. Tänä vuonna aineen käyttäjiä oli jo vajaat 20 prosenttia asiakkaista. Buprenorfiini kohosi reilussa vuodessa toiseksi käytetyimmäksi päihteeksi heti alkoholin jälkeen.

-Oulun maine pirikaupunkina ei enää päde. Hoitohenkilökunta on jo nähnyt, että suurin ongelma on tällä haavaa buprenorfiini, kertoo Redi 64:n asiakasprofiilia tutkinut lääketieteen opiskelija Juha Oksanen.

Käyttäjäkunta vanhenee


Juha Oksanen vertasi Redi 64:n vuoden 2001 tammi-helmikuun asiakasprofiilia vuoden 2002 huhti-toukokuun tilanteeseen. Reilun vuoden aikana päihde- ja huumeaseman asiakasmäärä kaksinkertaistui. Lisäksi päihteiden käyttäjien keski-ikä nousi, mikä kertoo käytön vakiintumisesta. Oksasen selvityksen mukaan suonensisäisten huumeiden käyttö on lisääntynyt huomattavasti: vuonna 2001 käyttäjiä oli 13,4 prosenttia Redi 64:n asiakkaista, tänä vuonna luku oli 32,3 prosenttia.

Myös C-hepatiitti on yhä yleisempi sairaus. Vuonna 2002 C-hepatiitti oli joka viidennellä asiakkaalla, kun vuotta aiemmin sitä sairasti vain yhdeksän prosenttia asiakkaista. Jukka Oikarinen arvelee, että jonkin ajan kuluttua työssäkäyvät ihmiset kansoittavat huumehoitopaikat.

-Nykypäivän elämää sanelevat kiire ja rahan tekemisen tärkeys. Samalla piristeet tulevat kuvaan, ennustaa Oikarinen.

Oikarinen on huolissaan suonensisäisten aineiden yleistymisestä. Vaikka heroiini ei toistaiseksi olekaan pohjoisessa ongelma, se voi nopeasti muodostua sellaiseksi.

-Amfetamiinin käyttäjät ovat tottuneet piikittämään itseään ja saattavat siirtyä heroiiniin, jos sitä on tarjolla, toteaa Oikarinen.

Amfetamiini on yksi yleisimmistä Oulun seudulla käytettävistä huumeista. Vaikka se Oksasen tutkimuksessa tipahti käytetyimpien aineiden listalla vuodessa kolmannelta sijalta neljännelle, sitä käyttävien osuus kasvoi lähes neljä prosenttia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat