Mainos

Huumetilastot synkkenivät

Poliisin ja tullin tietoon tulleiden huumausainerikosten kokonaismäärä (18555) sekä käyttörikosten lukumäärä (11 268) olivat viime vuonna kymmenisen prosenttia edellisvuotista suurempia. Kaikista huumausainerikoksista epäiltyjen henkilöiden määrä kasvoi yli 20 prosenttia. Vakavimpien eli törkeiden huumausainerikosten lukumäärä (923) sen sijaan pysyi jokseenkin ennallaan, samoin niistä epäiltyjen eri henkilöiden määrä (573).

Huumausainerikollisuudella on vahvat kansainväliset kytkennät. Ulkomaalaisten osuus kaikista huumausainerikoksista epäillyistä on viime vuosina hieman kasvanut ja oli runsas 7 %. Törkeistä huumausainerikoksista epäiltyjen joukossa ulkomaalaisten osuus on huomattavasti suurempi, 27 prosenttia.

Suomessa huumausainekauppa on suurelta osin ammattimaista ja järjestäytynyttä. Vuonna 2009 viranomaisten haltuun otettiin huumaus- ja dopingainerikosten tutkinnan yhteydessä lähes miljoonan euron arvosta käteistä rahaa. Huumausainekaupassa käytetään myös muita maksuvälineitä, etenkin anastettua omaisuutta.

Kannabistuotteiden takavarikkoja ennätysmäärä

Vuonna 2009 kannabistuotteiden takavarikkoja tehtiin lukumääräisesti enemmän kuin koskaan aiemmin. Takavarikoitujen kannabiskasvien lukumäärä (noin 12 500) jäi jonkin verran edellisvuotta pienemmäksi, mutta marihuanatakavarikkojen kokonaispaino kaksinkertaistui (100 kg).

Kannabiksen kotikasvatustapauksissa on Suomessa kyse yleensä pienistä, enintään 20 kasvin viljelmistä. Viljelytapausten yhteydessä paljastuu myös jonkin verran kannabiksen myyntiä sekä muita huumausaineita, yleisimmin huumaavia lääkkeitä ja amfetamiinia.

Hasista takavarikoitiin kaikkiaan 440 kiloa. Vuonna 2009 saatiin syyteharkintavaiheeseen laajan kansainvälisen hasissalakuljetusverkoston Suomea koskeneen osan tutkinta, jonka yhteydessä takavarikoitiin useita satojen kilojen hasiskuormia rekoista useissa Länsi-Euroopan maissa, huhtikuussa 2009 myös Suomessa 168 kiloa.

Suomessa takavarikoidun, somalialaisperäisten käyttäjien suosiman khatin takavarikkomäärä nousi kasvuun ja oli vuonna 2009 noin 3 300 kiloa (2008 noin 2 250 kiloa).

Synteettisten ja designhuumeiden valikoima kasvanut

Synteettisistä huumausaineista amfetamiinion säilyttänyt vahvan asemansa. Sitä takavarikoitiin hieman edellisvuotta vähemmän, noin 110 kiloa.

Amfetamiinin tarjonnan puutteita on korvattu metamfetamiinilla, jota takavarikoitiin lähes viisi kiloa. Vuonna 2009 suurin yksittäinen amfetamiinitakavarikko tehtiin 15,5 kilon maastokätköstä.

Amfetamiinin rinnalla ja joukossa markkinoilla on esiintynyt myös MDPV:tä (metyleenidioksipyrovaleroni), jota takavarikoitiin vuonna 2009 yli neljä kiloa.

Ekstaasin takavarikkomäärä oli selvästi aiempia vuosia pienempi, noin 15 000 pilleriä. Markkinoilla on tavattu sen sijaan huolestuttavassa määrin designhuumeita, ts. päihdyttäviä aineita, joita ei ole luokiteltu huumausaineiksi. Viime vuonna takavarikoitiin noin 2 000 ekstaasin vaihtoehtona markkinoitua mCPP:tä (kloorifenyylipiperatsiini) sisältävää pilleriä.

Designhuumeet ovat entistä vakavampi, monesti hengenvaaran aiheuttava uhka laissa määriteltyjen huumausaineiden rinnalla. Huumaavia rohdoksia (erityisesti Spice-tuotteet, joihin voi olla lisätty huumaavia synteettisiä aineita, kuten synteettisiä kannabinoideja) esiintyy huumausainemarkkinoilla entistä laajemmin. Omaan käyttöön tarkoitettuja määriä tilataan pääasiassa Internetin välityksellä.

Viime vuosina suosiotaan kasvattaneiden lakan ja gamman takavarikkomäärät jäivät selvästi edellisvuotista vähäisemmiksi, kaikkiaan 86 litraan.

Lakan/gamman suosio näyttää vähentyneen myös muualla Euroopassa.

Kokaiini marginaalinen, heroiinia vähän

Kokaiini on parin viime vuoden aikana yleistynyt Suomessa, mutta se on edelleen melko marginaalinen aine markkinoillamme. Takavarikkoon sitä saatiin vajaat kolme kiloa.

Heroiinia on markkinoilla esiintynyt edelleen vähän. Viime vuoden kokonaistakavarikkomäärä oli noin kaksi kiloa. Vuoden aikana tehtiin aiempaa hieman suurempia, myös satojen grammojen takavarikkoja, joista suurin oli runsaan 800 gramman takavarikko Helsingissä joulukuussa 2009.

Heroiinin tilalle levinneen Subutexin takavarikkojen kokonaismäärä (noin 17 000 pilleriä) kääntyi viime vuonna jälleen kasvuun. Viron liikenteessä takavarikoidun Subutexin määrä on vähentynyt, ja hankinta on suuntautumassa uudelleen.

Huumaavien lääkevalmisteiden käyttö on suomalaisten päihderiippuvaisten keskuudessa hyvin yleistä. Huumaavien lääkevalmisteiden hankinnassa hyödynnetään lääkejakelun keskitetyn valvonnan puutetta. Lääkemääräyksiä haetaan monilta eri lääkäreiltä, ja aineita päätyy sekä laittomille markkinoille että omaan päihdekäyttöön. Lisäksi lääkkeitä hankitaan ulkomailta. Vuonna 2009 saatiin takavarikkoon runsaasti huumaavia lääkkeitä, kaikkiaan 96 000 pilleriä, vaikka vuoden aikana ei tehty yhtä suuria kertatakavarikkoja kuin edellisvuonna. Schengen-laajentuminen vähensi laillisen lääketurismin mahdollisuuksia ja lisäsi huumaavien lääkevalmisteiden salakuljetusta.

Huumaavien lääkevalmisteiden hankkimiseksi tehtyjen murtautumisrikosten lukumäärä (102 vuonna 2008, 109 vuonna 2009) on myös kasvanut viime vuosien matalia lukemia edeltäneelle tasolle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.