Mainos

Huumetestit yleistyneet työpaikoilla

Huumetestit yleistyvät suomalaisyrityksissä: työnantajat teettävät vuosittain arviolta 10-20 000 huumetestiä. Vaikka testejä tehdään hyvin monenlaisilla aloilla, esimerkiksi Finnair vasta harkitsee säännönmukaisen testauksen aloittamista.

Muun muassa SOK:n osakkuusyhtiö Inex testauttaa kaikki työntekijänsä johtajasta juoksupoikaan työhöntulotarkastuksessa ja tapaturmatilanteissa. Testit ovat osa yrityksen huumeidenvastaista ohjelmaa, jonka suunnittelussa työntekijät olivat alusta lähtien mukana.

Ensimmäisinä aloittivat kansainväliset öljy-yhtiöt, nyt testataan myös ydinvoimaloissa, vartiointiliikkeissä, varastointialalla ja ravintoloissa. Liikenteessä testataan vähemmän kuin luulisi - esimerkiksi Finnair vasta harkitsee säännönmukaisen testauksen aloittamista.

Turhaan testejä ei selvästikään tehdä - positiivisten tulosten osuus on meillä Ruotsin tasoa. Ylilääkäri Jukka Hurme VITA-Terveyspalvelut Oy:sta kertoo, että noin 2 prosenttia työhöntulotarkastuksissa tehdyistä testeistä on positiivisia.

Yhdysvalloissa huumetesteillä on pitkät perinteet ja kolmasosa työvoimasta testataan. Esimerkiksi raideliikenteessä testaus on vähentänyt onnettomuuksia selvästi.
(MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.