Mainos

Huumetakavarikot postiliikenteessä lisääntyneet

Eniten on lisääntynyt dopingaineiden ja potenssilääkkeiden postitus Suomeen. Myös mietoja huumeita lähetetään usein kirjeitse.

Postiliikenteessä tehdyt huumausainetakavarikot ovat lisääntyneet viime vuosina. Postiliikenteen tarkastuksissa huumausainerikoksia paljastuu lähes päivittäin. Tapauksia on tänä vuonna paljastunut noin 200, mikä on hieman viimevuotista enemmän. Määrä on viidessä vuodessa puolitoistakertaistunut.

- Kasvu ei ole räjähdysmäistä, mutta huumausaineiden postilähetykset ovat lisääntyneet pikku hiljaa, tullipäällikkö Risto Sirola kertoo.

Sirolan mukaan tulli ei ehdi tarkastaa kaikkia Suomeen tulevia postilähetyksiä, mutta luonnehtii valvontaa kattavaksi. Tullin henkilöstö käyttää apunaan huumeiden etsintään koulutettuja koiria, läpivalaisua ja muuta tekniikkaa. Eniten on tänä vuonna lisääntynyt dopingaineiden ja potenssilääkkeiden postitus Suomeen. Myös mietoja huumeita lähetetään Suomeen kirjeitse melko usein.

- Kovia huumeita ei Suomeen juuri yritetä postittaa. Myös tutkimuskemikaalien postitusyritykset ovat viime aikoina lisääntyneet. Osa tutkimuskemikaaleista on huumaavia aineita, joiden kemiallista rakennetta on muutettu siten, että lainsäädäntö ei määritä niitä huumeiksi.

Dopingaineista suuri osa lähetetään Suomeen Etelä-Euroopan maista, kuten Kreikasta ja Espanjasta. Kannabistuotteita ja sieniä postitetaan eniten Hollannista. Myös lääketuotteiden tilaaminen Intiasta on jatkuvasti lisääntynyt. Lääkkeitä ei saa toimittaa Suomeen postitse ETA-maiden ulkopuolelta.

Valtaosa huumelähetyksistä hyvin pieniä

Sirolan mukaan valtaosa postitse lähetetyistä huumemääristä on hyvin pieniä eikä toiminta ole yleensä ammattimaista. Törkeiksi huumerikoksiksi määriteltäviä lähetyksiä on tullin haaviin jäänyt tänä vuonna puolentusinaa.

- Yleensä ammattimaisilla toimijoilla on toiset reitit.

Lähetyksien lisääntymisen syyksi Sirola määrittää kansainvälistymisen.

- Aika usein esimerkiksi Suomessa opiskelevien ulkomaisten vaihto-oppilaiden kaverit lähettävät heille Euroopasta pieniä määriä huumeita kirjeissä.

Toinen merkittävä syy lisääntymiseen on internet. Aineita on helppo tilata netistä, ja ne laitetaan tulemaan postitse. Noin puolet postitse tulevista huumausaineista on tilattu internetistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.