Mainos

Huumetakavarikot lisääntyivät alkuvuonna kolmanneksen

Huumausainerikollisuus Suomessa jatkaa keskusrikospoliisin takavarikkotietojen perusteella kasvuaan. Huumeet ovat levinneet koko maahan, ja törkeiden huumerikosten määrä on kasvanut. Huumebisnestä pyörittävät järjestäytyneet rikollisryhmät.

Poliisin ja tullin tekemien huumetakavarikkojen määrä kasvoi jyrkästi alkuvuonna, samoin niissä löytyneiden huumeiden määrät. Takavarikkoja tehtiin tammi-kesäkuussa 6153 kertaa, mikä on noin kolmannes edellisvuotista enemmän. Hasista ja amfetamiinia takavarikoitiin kumpaakin yli 2000 kertaa, runsaat 70 prosenttia edellisvuotta useammin. Ekstaasivarikkoja oli runsaat 270, missä oli kasvua 40 prosenttia.

Takavarikoitujen huume-erien kokonaismäärät kasvoivat niin ikään. Hasista takavarikoitiin yhteensä lähes 330 kiloa, amfetamiinia runsaat 77 kiloa ja heroiinia noin kolme kiloa. Ekstaasitabletteja takavarikoitiin yli 51 000 kappaletta.

Heroiini oli ainoa, jonka takavarikkomäärä jäi tammi-kesäkuussa edellisen vuoden tasolle. Heinäkuun alussa poliisi kuitenkin takavarikoi noin kilon heroiinierän pääkaupunkiseudulla. Amfetamiinitakavarikoissa yli sadan gramman eriä oli 71, mutta näistä yhdeksässä takavarikko oli kilosta aina kymmeneen kiloon.

Huumeita runsaasti tarjolla

Suurimmat huumetakavarikot tehtiin alkuvuonna pääkaupunkiseudulla, josta aineita levitetään muualle maahan. Eniten niitä tehtiin pääkaupunkiseudulla sekä Etelä- ja Länsi-Suomen lääneissä.

Ammattimaista huumeiden välitystä esiintyy kaikissa suurissa asutuskeskuksissa. Takavarikkojen perusteella huumausaineita on myös runsaasti tarjolla.

Amfetamiinia ja kannabistuotteita takavarikoitiin kaikkialla maassa etelästä pohjoiseen. Myös ekstaasitakavarikkoja tehtiin kaikissa lääneissä, mutta Oulun ja Lapin lääneissä niitä oli selvästi vähemmän kuin muualla maassa. Heroiinin käyttö näyttää kuitenkin keskittyvän pääasiassa eteläiseen Suomeen. Maan itä- ja pohjoisosissa se on vähäisempää.

Poliisi kirjasi tammi-kesäkuussa kaikkiaan 7354 epäiltyä huumerikosta, joista 438 oli törkeitä. Huumausaineisiin liittyvistä rikoksista epäiltyjen määrä taas oli 8421 henkilöä.

Epäillyistä valtaosa oli suomalaisia. Ulkomaiden kansalaisia oli 362, ja heistä neljäsosaa epäiltiin törkeästä huumausainerikoksesta. Noin puolet ulkomaalaisista oli Viron tai Venäjän kansalaisia. Virolaisten osuus oli kasvanut yli kaksinkertaiseksi viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna, venäläisten osuus kolmanneksen.

Järjestäytyneet rikollisryhmät

Huumeiden salakuljetus ja levitys ovat keskusrikospoliisin mukaan Suomessa ammattimaisesti toimivien rikollisryhmien käsissä.

Virolaiset ja Viron venäläiset rikollisryhmät ovat vahvistaneet asemiaan sekä synteettisten huumeiden ja heroiinin että myös hasiksen maahantuonnissa. Virolaiset, Viron venäläiset tai virolais-suomalaiset ryhmät vastaavat suurimmalta osin aineiden maahantuonnista ja tukkukaupasta, kun taas katutason välitystä hoitavat pääasiassa suomalaiset.

Huumeita tuodaan eri puolilta maailmaa. Suomeen tuotavista huumeista amfetamiini ja ekstaasi tulevat pääasiassa Virosta. Heroiini tulee yleensä Venäjältä joko suoraan tai Viron kautta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.