Mainos

Huumesalakuljetus Afganistanista moninkertaistunut

Huumausaineiden salakuljetus Afganistanista Venäjän kautta länteen on moninkertaistunut viime vuosina. Puolet salakuljetetuista huumeista on pahamaineista heroiinia.

Ääri-islamilaisen taleban-liikkeen valtakaudella huumeiden vienti länteen on kasvanut räjähdysmäisesti, . Venäjän rajavalvonnan sijaispääällikkö esitteli tänään suomalaisyleisölle hätkähdyttäviä lukuja: kun vuonna 92 huumeita takavarikoitiin Venäjän rajoilla 8 kg, määrä oli viime vuonna peräti yli 4000 kiloa. Kenraaliluutnantti Vladimir Motshalov epäilee, että läpi pääsee vielä paljon enemmän.

Osa Tadzikistanin kautta läpi tulleista huumeista päätyy Eurooppaan ja Suomeen, sanoo kenraali Motshalov. Vientipaine Suomen kautta on suuri: Venäjän rajan ylittäjistä Suomen kautta kulkee vain 7 % ihmisistä, mutta ajoneuvoista 23 %, lähes neljännes. Kuljetuksen ovat järjestäneet kansainväliset liigat.

Afganistan on maailman ehdottomasti suurin oopiumin eli heroiinin raaka-aineen tuottaja: se tuottaa yksin kolme kertaa enemmän kuin kaikki muut maat yhteensä, vaikka hartaat talebanit ovat teoriassa kieltäneet huumekaupan. Venäjä onkin keskittänyt voimansa Afganistanin ja Tadzikistanin rajalle.

Kysymys rajalla ei ole pelkästä pyytettömästä huumeiden torjunnasta: Venäjä on itse enemmän huolissaan ääri-islamilaisuuden leviämisestä omaan maahansa, siksi Venäjä pitää naapurimaa Tadzikistanissa vahvasti aseistettuja joukkojaan.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.