Huumeriippuvaiset apteekkien riesana – reseptejä väärennetään päivittäin

Väärennetyllä reseptillä yritetään ostaa lääkkeitä vuosittain satoja kertoja. Eniten näitä ostoyrityksiä tapahtuu Helsingissä.

Apteekit ilmoittivat poliisille yrityksistä ostaa lääkkeitä väärennetyllä reseptillä vuonna 2012 peräti 822 kertaa. Helsingissä näitä ilmoituksia tehtiin 166 kertaa. Tänä vuonna tahti on ollut viime vuoden kaltainen. Tähän mennessä väärennöksistä on ilmoitettu poliisille 371 kertaa, Helsingissä 57 kertaa.

Myös Yliopiston apteekissa yritykset ostaa lääkkeitä väärennetyllä reseptillä on pantu merkille.

– Reseptien väärentäminen on suhteellisen yleistä. Meilläkin sitä kohtaa useita kertoja viikossa., kertoo asiakaspalvelupäällikkö Martina Suominen Yliopiston Apteekista Mannerheimintien toimipisteestä.

– Ja nyt puhutaan niistä, jotka saadaan kiinni. Jotkut väärennökset voivat olla niin hyvin tehtyjä, että niitä ei huomata.

Suominen toivoo reseptien väärentämisen vähenevän samalla, kun sähköisten reseptien osuus kasvaa.

– Kun paperisia reseptejä on vähemmän liikkeelle, on todennäköisempää, että väärennökset huomataan paremmin, koska niitä pystyy katsomaan ehkä vähän tarkemmin.

– Sähköisiä reseptejä ei vielä toistaiseksi ole yritetty väärentää, Suominen lisää.

Reseptejä väärennetään jopa netistä tulostamalla

Paperisia reseptejä väärennetään skannaamalla ja kopioimalla olemassa olevia reseptejä, Suominen kertoo.

– Apteekin toimitusmerkintöjä muutetaan tai lääkärin alun perin määräämää lääkemäärää muutetaan suuremmaksi.

On myös olemassa nettisivuja, mistä saa tulostettua reseptipohjia.

Reseptin aitous pyritään tarkastamaan saman tien

Aina, kun apteekissa epäillään reseptin väärentämisestä, se pyritään tarkistamaan reseptin kirjoittaneelta lääkäriltä, Suominen kertoo.

– Jos lääkäri ei vastaa, hänelle jätetään soittopyyntö tai yritetään soittaa myöhemmin. Jos asiakas tarvitsee lääkkeitä heti, hänelle annetaan niitä pieni määrä ennen lääkärin tavoittamista.

– Jos asiakas vaatii reseptin takaisin, siihen laitetaan merkintä: "Reseptin oikeellisuutta ei ole voitu varmistaa"

Reseptin väärentäminen on rikos

Jos resepti osoittautuu väärennökseksi, apteekista soitetaan poliisi paikalle, kertoo Suominen.

– Kun poliisi kutsutaan, asiakas ei tiedä siitä, vaan luulee odottavansa lääkkeitään. Joissakin tapauksissa paikalle kutsutaan ensin vartija, joka varmistaa, että asiakas ei lähde karkuun.

Eniten reseptejä yritetään väärentää niin sanotuille keskushermostoon vaikuttaville, rauhoittaville lääkkeille, kuten bentsodiatsepiineille. Ne saattavat päätyä sekakäyttöön alkoholin kanssa.

– Farmaseuttien silmä kouliintuu näkemään väärennetyt reseptit ja ne kohdat reseptissä, mihin pitää kiinnittää huomiota. Ihmistyypistä ei voi päätellä mitään.

Lue myös:

    Uusimmat