"Huumepoliisioikeudenkäynnistä voi tulla salainen"

MTV3:n rikostoimittaja Jarkko Sipilä sanoo olevansa melko yllättynyt syyttäjä Marianna Semin ulostulosta median kautta. Semin mukaan poliisi on yrittänyt painostaa häntä, kun hän on ollut tutkinnanjohtajana keskusrikospoliisin ja Vantaan poliisin rikosepäilyihin liittyvässä jutussa.

Syyttäjänlaitoksessa ei ole tavanomaista, että näin menetellään.

- (Semin) viesti on se, että "antakaa minun tehdä työni rauhassa, älkää yrittäkö uhkailla", Sipilä arvelee.

Nelosen uutiset kertoi eilen, että Semi olisi halunnut ulostulollaan avata KRP:n kassakaapin ja saada sitä kautta tietoja. Poliisin näkökulmasta on katastrofaalista, jos ns. tiedottajien nimet tulevat yleisön tietoon. Tiedottajien käyttö on keskeinen osa huumausainerikosten selvittämisessä.

Miksi tiedottajat sitten kertovat tietojaan poliisille? Klassinen huumerikostutkinnan dilemma on Jarkko Sipilän mukaan se, että vihjeen antajalle joudutaan antamaan usein osa saaliista. Näin ollen poliisi joutuu eettisen ongelman eteen - antaako 20 kiloa amfetamiinia päätyä kadulle, vai pystyäkö takavarikoimaan saalista 19 kiloa.

Poliisin huumerikosyksikkö on ollut jo pidempään dramaattisissa merkeissä lehtien otsikoissa. Usein vaikuttaakin siltä, ettei huumerikospoliisin menettelytapoja tunneta julkisuudessa.

- Perusongelma on se, että tällaiset ongelmat pitäisi selvittää nopeasti, Sipilä summaa.

Tutkinnat ovat kuitenkin usein monimutkaisia ja niiden selvittämisessä kestää väistämättä kauan. Myös eri poliisien käytännöt ovat suojattuja. Esimerkiksi Helsingin huumepoliisi poliiseilla on omia tiedottajia. KRP:ssa käytäntö taas on, ettei poliisilla omia tiedottajia ole.

Sipilä arvelee, että jos Semin ulostulon johdosta syytteitä nostetaan, oikeudenkäynnistä tulee salainen. Hän toivoo kuitenkin, ettei näin kävisi. Muutoin suuri yleisö ei saa todennäköisesti koskaan tietää, miten tilanne lopulta ratkesi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat