Mainos

Huumepoliisin tilanne erittäin poikkeuksellinen

Rikostoimittaja Jarkko Sipilä, MTV:n uutiset

MTV:n rikostoimittaja kertoo, että esitutkinnan aloittamisen takana on useamman kuukauden pohjatyö. Helsingin huumepoliisin tiedonhankintatavat ovat tarkastelun alla.

Valtionsyyttäjä ilmoitti eilen aloittavansa esitutkinnan huumepoliisin toiminnasta. Helsingin huumepoliisin päällikköä ja kuutta poliisia epäillään tahallisista virkarikoksista.

Huumepoliisi ei tiedä, epäilläänkö heitä tavallisista vai törkeistä rikoksista. Myös epäiltyjen rikosten tekoaika on poliisille vielä hämärän peitossa.

Helsingin poliisi turvaa huumerikostutkinnan sisäisillä järjestelyillä sekä tiivistämällä yhteistyötä Espoon ja Vantaan poliisilaitosten ja keskusrikospoliisin kanssa.

"Poliisilta ei kysytty"

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut rikostoimittaja Jarkko Sipilä sanoo, että on vaikea vetää tarkkoja rajoja poliisin tiedonhankinnan menetelmiin. Tiedonhankinta on lainsäädännössä harmaata aluetta.

- Ollaan nyt tilanteessa, jossa ollaan päätetty aloittaa tutkinta. Tahallinen virkarikos tarkoittaa muun muassa lahjuksien ottamista, virkasalaisuuden rikomista ja virka-aseman väärinkäyttöä. Nykytietojen mukaan kyseessä ei ole mikään hirveän laaja juttu, syytettynä on vain seitsemän poliisia.

Esitutkinnan aloittamisen pohjalla on useamman kuukauden valmistelu. Sisäministeriön laillisuustarkastusosaston mielestä asiaa on syytä tutkia. Valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivistolle juttu siirrettiin syyskuun lopulla.

- Sisäministeriö tekee hyvin paljon näitä laillisuustarkastuksia, jossa tarkastetaan menetelmiä, joita poliisi on käyttänyt. Se, mikä tässä on poikkeuksellista on, että yleensä poliisilta kysytään, miksi he ovat käyttäneet näitä menetelmiä ja miten niihin on päädytty. Nyt tätä kysymystä ei ole esitetty, Sipilä huomauttaa.

Tiedonhankintatavat tarkastelun alla

Rikostoimittaja Sipilän mukaan kyseessä näyttää olevan ristiriita siinä, miten juttuja tutkitaan kentällä ja miten niitä pitäisi tutkia kirjoituspöydän takaa nähtynä. Helsingin huumepoliisi saa tiedot kaikista huumerikoksista, olivat ne sitten isoja tai pieniä.

Huumepoliisi saa tietoa myös niin kutsutuilta vinkkimiehiltä, jotka soittavat poliisille vihjeensä. Tutkijoilla on myös omat luottomiehensä.

- Luulen, että tämä juttu nivoutuu siihen, miten Helsingin huumepoliisi on tietoa hankkinut.

Jarkko Sipilän mukaan kyseessä on erittäin poikkeuksellinen juttu. Hän ei kuitenkaan usko, että asian selvittämiseen menisi kovin kauan.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.