Mainos

Huumepoliisien virkarikosjuttua puidaan avoimin ovin

Huumepoliisi oli tänään vahvasti edustettuna Helsingin käräjäoikeudessa. Syytettyjen penkillä poliiseja istui viisi, ja yleisössä heitä oli vielä enemmän.

Virkarikosjutun pääkäsittely alkoi pohdinnalla siitä, pitäisikö vyyhteä puida joiltain osin salaisesti. Valtionsyyttäjä Mika Illmanin mielestä julkisuutta olisi pitänyt rajoittaa, jottei esitutkinnassa huumepoliisin tiedottajaksi epäillyn nimi paljastu.

Illman sanoi saaneensa sellaisen käsityksen, että paljastuminen saattaisi olla hyvin vaarallista. Valtionsyyttäjä lainasi puheenvuorossaan asiantuntijan kuulustelukertomusta. Sen mukaan alamaailman tuomioistuimessa ei tarvita kummoista näyttöä, jos jotakuta epäillään vasikaksi. Lisäksi tuomiot ovat ankaria eikä niistä voi valittaa.

Poliisien avustajat puolestaan katsoivat, ettei salailuun ole tarvetta, koska kyseistä ihmistä ei enää epäillä tietolähteeksi. Erään syytetyn avustaja, asianajaja Paul Perovuo sanoi, että hänen mielestään julkisuus takaisi turvallisuuden paremmin kuin salailu.

Oikeus määräsi käsittelyn suurelta osin julkiseksi. Joitakin asiakirjoja salattiin viideksi vuodeksi ja niitä myös puidaan ilman yleisöä. Tietolähde-epäilyjen kohteeksi joutuneesta oikeus määräsi turvallisuussyistä käytettäväksi nimeä NN.

Huomenna äänessä poliisipomot

Virkarikosjutussa syytettyinä ovat nimekkäät rikosylikomisariot Tero Haapala KRP:stä ja Jari Aarnio Helsingin poliisista sekä kolme Aarnion alaista.

Poliiseille vaaditaan sakkoja virkavelvollisuuden rikkomisesta tai tuottamuksellisesta sellaisesta. Jutuissa on kyse lähinnä väitetyistä laiminlyönneistä esitutkinnoissa. Poliisit ovat jyrkästi kiistäneet syytteet ja pitäneet niitä perusteettomina.

Todistajina vyyhdessä kuullaan muun muassa poliiseja Virosta ja Suomesta. Nimettyinä ovat muun muassa entinen poliisiylijohtaja Reijo Naulapää ja Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen.

Jutun pääkäsittelylle on varattu aikaa kaksi ja puoli viikkoa. Tiistaina oikeudenkäynti jatkuu Haapalan ja Aarnion henkilökohtaisella kuulemisella.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.