Mainos

Huumepoliisien oikeudenkäynti on täynnä näkemyseroja

Helsingin käräjäoikeudessa tänään alkaneesta huumepoliisien oikeudenkäynnistä on tulossa riitaisa.

Kaikki viisi virkarikoksista syytettyä poliisia kiistävät syytteet perusteettomina. Syytettyjen penkillä ovat muun muassa nimekkäät rikosylikomisariot Tero Haapala KRP:stä ja Jari Aarnio Helsingin huumepoliisista.

Syyttäjän mukaan poliisit laiminlöivät esitutkintalain velvollisuuksia kahdessa eri jutussa vuosituhannen alussa.

Ensimmäisessä haarassa on kyse Virosta tulleesta huume-erästä. Syyttäjän mukaan vastaanottaja ei saapunut satamaan, jossa Helsingin huumepoliisit olivat häntä odottamassa. Syyttäjän mukaan vastaanottajaa oli varoitettu ja varoittamisessa on todennäköisesti ollut osallisena poliisi.

- Ei ole varoitettu väitettyä vastaanottajaa, rikosylikomisario Aarnion avustaja, asianajaja Riitta Leppiniemi sanoi salissa.

Syyttäjän mukaan päällikköasemassa ollut Aarnio sekä asiasta tiennyt KRP:n rikosylikomisario Tero Haapala syyllistyivät virkarikokseen, koska he eivät eivät saattaneet tietoa toiminnasta syyttäjän arvioitavaksi. Syyttäjän mukaan Haapala oli tietoinen vastaanottajan varoittamisesta.

- Ei ole ollut poliisirikosta, joka olisi tullut siirtää syyttäjän arvioitavaksi, huumepoliisit totesivat.

- Esitutkinnan aloittamiskynnyksen arviointi ei kuulu tässä poliisille vaan syyttäjälle, painotti valtionsyyttäjä Mika Illman.

Toinen haara liittyy eri huumejuttuun, jota tutkittiin sekä KRP:ssä ja sittemmin Helsingin huumepoliisissa. Juttu ei päätynyt syyteharkintaan.

Oikeudessa puidaan sitä, miksi juttu ei selvinnyt. Syytettynä ovat Aarnion lisäksi hänen kolme alaistaan.

- On yritetty selvittää, mutta asia ei selvinnyt, Aarnion avustaja totesi.

Riitaisaa kokonaisuutta pyritään ratkomaan todistelulla. Kahden viikon aikana todistajiksi saapuvat muun muassa entinen poliisiylijohtaja Reijo Naulapää ja Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen.

Syyttäjä vaatii poliisimiehille sakkorangaistuksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.