Mainos

Huumeliigalta takavarikkoon miljoonaomaisuus

Poliisi on paljastanut kansainvälisen huumerikollisorganisaation, jonka epäillään tuoneen Suomeen suuria määriä hasista, amfetamiinia ja Subutexiä.

Poliisin ja tullin tekemässä esitutkinnassa on saatu näyttöä yhteensä 270 hasiskilon, yli 17 amfetamiinikilon, 6 000 Subutex-tabletin sekä 400 gramman kokaiinierän maahantuonnista vuoden 2007 alusta lähtien. Näistä ainemääristä saa noin 650 000 käyttöannosta, joiden arvo katukaupassa on noin 3,4 milj. euroa.

Tutkinnassa on kyetty selvittämään myös organisaation virolaiset johtohenkilöt ja ensimmäisen kerran Suomessa saatu jäädytetyksi ulkomailta huomattava määrä huumausainerikoksilla hankittua rikoshyötyä. Tuomioistuin on määrännyt rikollisorganisaation johdon omaisuutta, mm. kiinteistöjä, osakehuoneistoja, maa-aloja, yritysosuuksia ja kulkuneuvoja, jäädyttämistoimenpiteiden piiriin bruttoarvoltaan noin miljoonan euron arvosta.

Tukkutoimittaja Espanjasta

Huumeiden hankinnasta, salakuljetuksesta ja levittämisestä epäillään noin 20 suomalaista ja virolaista henkilöä. Lisäksi yhtä espanjalaista henkilöä epäillään hasiksen tukkutoimittajaksi.

Rikollisliigan paljastamisesta ja esitutkinnasta ovat vastanneet pääasiassa keskusrikospoliisi ja Espoon poliisi. Paljastamisvaiheessa tehtiin Viron, Espanjan ja Ruotsin viranomaisten kanssa tiivistä yhteistyötä, jolla saatiin selvitetyksi rikollisorganisaation koko henkilöpiiri. Paljastamisvaiheeseen osallistui myös Tampereen poliisi, sillä Suomeen salakuljetetuista huumeista suuri osa toimitettiin Pirkanmaalle.

Esitutkintavaiheessa poliisi teki läheistä yhteistyötä Eteläisen tullipiirin kanssa, joka oli loppuvuodesta 2007 käynnistänyt oman esitutkinnan muutaman samaan ryhmään kuuluvan henkilön harjoittamasta huumeiden maahantuonnista.

Huumeet metsäkätköissä

Tulli takavarikoi marraskuussa miesten jäljiltä 13,4 kiloa amfetamiinia ja 400 grammaa kokaiinia.

Poliisi on tutkinnan yhteydessä takavarikoinut eri maastokätköistä noin 6 000 Subutex-tablettia, 14 kiloa hasista sekä 4,3 kiloa amfetamiinia.

Yhteistyöllä Viron viranomaisten kanssa oli ratkaiseva merkitys tutkinnan onnistumiselle ja rikoksella saadun taloudellisen hyödyn takavarikoimiselle. Tutkinnan yhteydessä Viro käytti ensimmäistä kertaa EU:n jäädyttämispuitepäätöstä vahvistaessaan Suomen pyytämät omaisuuserät turvaamistoimien kohteeksi.

Tutkinnassa on selvinnyt, että organisaatio on toiminut ammattimaisesti ja järjestäytyneesti. Organisaation johto on vastannut toiminnan rahoittamisesta, mutta pysytellyt pääsääntöisesti erossa huumeiden maahantuontiin liittyvistä käytännön toimista. Virossa huumeiden hankintaa ja maahantuontia hoitivat eri henkilöryhmät, jotka eivät tienneet toisistaan. Mm. hasis tuotiin Suomeen rekoilla laillisten kuljetusten yhteydessä. Suomessa toimi oma levitysorganisaatio, jonka tehtävänä oli toimittaa huumeet ostajille.

Hierarkia ja väkivaltaa

Organisaatiossa vallitsi vahva hierarkia, jota ylläpidettiin ryhmän sisäisellä väkivallalla. Yhtä tapausta tutkitaan törkeänä pahoinpitelynä. Lisäksi esitutkinnassa on löydetty luvattomia aseita, mm. rynnäkkökivääri, katkaistu haulikko ja pistooleja.

Rikollisryhmittymä ei kuulu ns. ulkoisia tunnusmerkkejä kantaviin tunnettuihin rikollisorganisaatioihin.

Esitutkinnan aikana on ollut vangittuna kaikkiaan 22 henkilöä. Vangittuna on edelleen seitsemän henkilöä. Viisi henkilöä on jo saanut tuomion juttuun liittyvissä oikeudenkäynneissä. Lisäksi neljästä henkilöstä on tehty eurooppalainen pidätysmääräys.

Esitutkinta valmistuu lähiviikkoina ja siirtyy syyteharkintaan. Syyttäjinä toimivat kihlakunnansyyttäjä Erkki Huhtala ja Miia Rouvinen Länsi-Uudenmaan syyttäjävirastosta. Asia käsitellään kokonaisuudessaan Espoon käräjäoikeudessa syksyn aikana.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.