Mainos

Huumekoiria kaivataan lisää

Huumekoirien merkitys kasvaa huumausaineiden yleistyessä ja ammattirikollisuuden lisääntyessä.

Vankeinhoitolaitos ja tulli kaipaavat lisää huumekoiria.

Tullilla työskentelee tällä hetkellä yhteensä 43 ja vankeinhoitolaitoksella 14 koiraa koko maassa. Rikosseuraamusviraston tarkastaja Jukka Siltalopin mukaan resursseja tarvitaan kuitenkin lisää, jos halutaan tulosta.

-Vaikka vankiloiden koiramäärä kasvaa vuoden päästä 18:aan, sekään ei todellakaan ole riittävä määrä. Vangeista kuitenkin noin 70 prosenttia on päihdeongelmaisia, ja koira on paras apuväline huumausaineiden torjunnassa ja löytämisessä, Siltaloppi sanoo.

Siltaloppi uskoo, että alhainen koiramäärä on resurssikysymys. Koiralle kun tarvitaan aina ohjaaja.

-Pitää muistaa, että kaikki muut tarkastustoimet sitovat hirveästi ihmisiä työhön kiinni, kun taas koira on nopea, tehokas ja loistava liikkuvuudeltaan, Siltaloppi huomauttaa.

-Koiran ostohinta on noin 800 euroa ja esimerkiksi läpivalaisulaite maksaa miljoonia euroja. Koira on siis varsin edullinen työntekijä. Koira ei myöskään aiheuta harmia tai pitkiä odotusaikoja rajaa ylittäville ihmisille, tulliylitarkastaja Juha Papinaho jatkaa.

Papinahon mukaan tullin koiramäärä kasvaa viiteenkymmeneen ensi vuoteen mennessä. Papinaho pitää tätäkin määrää edelleen pienenä. Liikkuvuuden vapautuessa, huumausaineiden yleistyessä ja ammattirikollisuuden lisääntyessä tulli pyrkii varsinkin suurempien huumausaine-erien kiinnisaamiseen.

-Tullin koirat tekivät viime vuonna hieman yli 25 000 tarkastusta koko maassa. Pitää muistaa, että yksi suorite saattaa sisältää usean tuhannen matkustajan tarkastuksen esimerkiksi laivan tullessa satamaan. Valtavien ihmis- ja tavaravirtojen sekä tarkastuskynnyksen kohoamisen vuoksi koiran rooli vain korostuu, Papinaho toteaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.