Mainos

Huumejengin epäillään tappaneen nettikirjoittajia Meksikossa

Perinteisen median hiljaiseksi pelotelleet Meksikon huumekartellit ovat käyneet sosiaalisen median ja bloggaajien kimppuun. Tähän asti vakavin tapaus paljastui tällä viikolla, kun Nuevo Laredon rajakaupungista löydettiin kaksi pahoin silvottua ruumista roikkumassa ylikulkusillalta.

Lähteiden mukaan surmatut olivat parikymppinen mies ja nainen, jotka olivat kirjoittaneet Meksikon huumeväkivallasta mikroblogi Twitterissä.

- Näin käy kaikille, jotka julkaisevat hölmöyksiä internetissä. Varokaa: teitä tarkkaillaan, luki ruumiiden lähelle jätetyssä viestissä.

Varoituksena "muille vasikoille" ruumiiden sormet ja korvat oli silvottu. Viesti oli allekirjoitettu "Z", minkä uskotaan viittaavan pahamaineiseen Los Zetas -huumekartelliin.

Media ei uskalla uutisoida

Meksiko on maailman vaarallisimpia maita toimittajille. Rajaseuduilla huumejengien väkivalta on yltynyt niin silmittömäksi, että työntekijöitään suojellakseen moni perinteinen media on lopettanut siitä uutisoimisen kokonaan.

Median itsesensuurin vuoksi internetin yhteisöpalveluista ja blogeista on tullut tavallisille meksikolaisille tärkeä keino saada ja välittää tietoa. Huumejengit ovat uhkailleet nettikirjoittajia aiemminkin, mutta Nuevo Laredon tapaus on tiettävästi ensimmäinen, jossa bloggaajat ovat joutuneet maksamaan kirjoituksistaan hengellään.

Amerikoiden lehdistöliitto SIP vaati Meksikoa selvittämään surmat.

"Taistelu hiljaisuutta vastaan"

Surmat synnyttivät sosiaalisessa mediassa voimakkaan vastareaktion. Muun muassa Twitter tulvi viestejä, joissa tuomittiin väkivalta ja puolustettiin sananvapautta.

Nuevo Laredon surmien jälkeen El Norte poisti foorumilta vanhat viestit ja ilmoitti, että ilmiantoja yksittäisistä hyökkäyksistä ei enää julkaista.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.