Mainos

Huumeita tarjotaan yhä nuoremmille

Huumeita tarjotaan yhä useammin 14-vuotiaille tytöille ja aiempaa useammin tarjoajina ovat tyttöjen ystävät ja tuttavat. Myös huumekokeilut etenkin tyttöjen tuttavapiirissä ovat lisääntyneet parin viime vuoden aikana.

Tampereen yliopiston ja Stakesin tuorein nuorten terveystapatutkimus ei tuo esiin kovin suuria muutoksia nuorten tupakoinnissa, alkoholinkäytössä ja huumeille altistumisessa yleensä. Eniten huolta tutkijat kantavat 14-vuotiaiden tyttöjen tupakoinnin ja päihteiden käytön lisääntymisestä, jota pidetään merkkinä yleisemmästä tyttökulttuurin muutoksesta.

Poikien terveystavoista tutkijoita huolettaa etenkin nuuskaamisen yleistyminen sekä itsekäärittyjen savukkeiden suosio. Nuorten pahoja tapoja on seurattu postikyselyillä jo reilun parinkymmenen vuoden ajan. Nyt julkaistu kysely tehtiin helmi-huhtikuussa ja siihen vastasi yli 8200 nuorta.

Murkkujen kanssa tarkkana

Tutkijat pitävät kriittisinä ikävuosia kahdestatoista neljääntoista. Vielä 12-vuotiaille tytöille ja pojille tupakka, nuuska, viina ja huumeet ovat aika vieraita, vaikka lasten lisääntyneestä tupakoinnista ja alkoholinkäytöstä paljon puhutaankin. 12-vuotiailla pojilla esimerkiksi tupakointikokeilut ovat jopa jonkin verran vähentyneet.

Tutkimusprofessori Matti Rimpelä kehottaa 12-vuotiaiden tyttöjen vanhempia olemaan kuitenkin varuillaan, sillä kuva muuttuu nopeasti jo ennen kuin tytöt ehtivät täyttää 15 vuotta. Kun "paheiden" kasvuvauhti nuorten keskuudessa yleensä näyttää viime vuosina tasaantuneen, selkeänä poikkeuksena ovat 14-vuotiaat tytöt, jotka ovat lisänneet sekä tupakointiaan että päihteiden käyttöään.

Tyttökulttuurin taustat tutkittava

Huumeita tarjotaan aiempaa useammin 14-vuotiaille tytöille, mutta ei niinkään samanikäisille pojille. Jopa joka kymmenennelle 14-vuotiaalle tytölle oli tarjottu huumeita, mutta samanikäisistä pojista huumehoukutuksia oli esitetty vain kuudelle prosentille. Huumeiden tarjoajat ovat yhä useammin omasta tuttavapiiristä eli jos oma kokeilukiinnostus herää tavaraa on tarjolla, sanoo Rimpelä.

Murkkutytöillä on myös huumeita jo kokeilleita tuttavia (44 %) selvästi enemmän kuin vastaavan ikäisillä pojilla (27 %). Tutkijat uskovat, että kyseessä on yleisempi tyttökulttuurin muutos, jonka taustat pitäisi ottaa erillisen tutkimuksen kohteeksi. Huumeiden ongelmakäyttö ei tutkimuksessa näy, sillä ongelmakäyttäjät tuskin kyselyihin vastaavat, sanoo Rimpelä.

Nuuskan tuonti järjestäytynyttä

Nuuskaaminen on yleistynyt etenkin sen jälkeen, kun sen myynti kiellettiin vuonna 1995. Vahvimmin nuuskamuoti on lyönyt itsensä läpi 16-vuotiaiden poikien keskuudessa. Nuuskaa käyttäviä tässä ikäluokassa on noin 12 prosenttia ja kokeilleita noin 37 prosenttia.

Tutkijat epäilevät, että nuuskan maahantuonnille ja markkinoinnille täytyy olla hyvin järjestäytynyt organisaatio, joka tuo sen erityisesti juuri nuorten saataville. Nuuskaaminen on liitetty erityisesti urheilijanuorten paheisiin ja valmennettavia nuoria on Rimpelän mukaan jopa kehotettu nuuskaamaan, koska se ei tupakan tavoin vaikuta hapenottokykyyn.

Sätkä kääritään yhä useammin

Savukkeiden kääriminen irtotupakasta onnistuu yhä useammalta nuorelta. Nuorimmat käyttävät tätä säästötupakkaa eniten. Esimerkiksi 14-vuotiaista tupakoitsijapojista jopa yli puolet ja tytöistäkin 32 prosenttia kääräisee sätkänsä itse. Tutkijat paheksuvatkin sitä, että irtotupakan kevyemmällä verotuksella tarjotaan tiukan budjetin varassa eläville nuorille halpa tie tupakkariippuvuuteen.

Terveydelle itsekäärityt savukkeet ovat tehdasvalmisteisia haitallisempia. Näin itsekäärittyjen sätkien käytöllä kumotaan se terveyshyöty, mikä muuten saataisiin päivittäin poltettujen savukkeiden määrän vähenemisestä, pahoittelevat tutkijat.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.