Mainos

Huumeidenkäyttöön nollaraja liikenteessä

Huumeidenkäyttöön liikenteessä on tulossa nollaraja ensi helmikuussa.

Ensi helmikuun alusta lähtien moottoriajoneuvon kuljettaja tuomitaan rattijuopumuksesta, jos hänen veressään on ajon aikana tai sen jälkeen huumausaineen vaikuttavaa ainetta tai sen aineenvaihduntatuotetta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki huomenna.

Huumausaineen vaikutuksen alaisena ajanut henkilö voidaan nykyisin tuomita rattijuopumuksesta vain, jos voidaan osoittaa hänen ajokykynsä huonontuneen. Ajokyvyn huonontumisesta on ollut käytännössä vaikea saada näyttöä. Laissa säädetty selkeä nollaraja poistaa ongelman.

Nollarajaa ei sovelleta huumausaineiksi luokiteltaviin lääkevalmisteisiin, kuten uni- ja masennuslääkkeisiin, jos kuljettajalla on ollut oikeus käyttää niitä. Tällaisten lääkkeiden vaikutuksen alaisena ajaminen on kuitenkin nykyiseen tapaan rangaistavaa, jos niiden käyttö on heikentänyt ajokykyä.

Huumausaineen käyttöä mittaavia pikatestausmenetelmiä ei toistaiseksi ole käytössä. Esitutkintaan eli veri- ja virtsanäytteiden ottamiseen ryhdytään siten uudistuksen voimaan tultuakin vain, jos poliisi esimerkiksi ajotavan tai muun ulkoisen seikan perusteella epäilee kuljettajaa huumausaineen käytöstä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.