Mainos

Huumeidenkäyttäjien hiv-tartunnat vähentyneet

Suonensisäisesti huumeita käyttävien hiv-tartunnat ovat vähentyneet rajusti. Samaan aikaan kuitenkin suomalaiset piikittävät huumeita suhteessa enemmän kuin Euroopassa yleensä.

Hiv-tartuntojen määrä huumeita piikittävien keskuudessa on selvässä laskussa. Koko maassa piikkihuumeiden käyttäjien uusia hiv-tartuntoja tuli esille viime vuonna alle kymmenen, kun koko väestöltä niitä löytyi lähes 200. Suurin osa tarttui seksin välityksellä.

Pahin tilanne oli 2000-luvun vaihteessa, jolloin uusia hiv-tartuntoja löytyi piikkihuumeen käyttäjiltä kymmeniä vuodessa. Vuonna 1999 niitä raportoitiin yli 80.

Laboratorionjohtaja Mika Salminen Kansanterveyslaitokselta sanoo, että suonensisäisesti huumeita käyttävien terveysneuvonta on selvästi ehkäissyt hiv- ja hepatiittitartuntoja.

Suomessa on yhä lähes 20 000 suonensisäisten huumeiden ongelmakäyttäjää. Heistä puolet asuu pääkaupunkiseudulla.

Suomalaiset ahkeria piikittäjiä

Huumeita piikitetään Suomessa yhä suhteessa enemmän kuin yleensä Euroopassa. Suomalaisnuoret pistävät paljon muun muassa amfetamiinia ja Subutexia ja rauhoittavia lääkkeitä ja käyttävät sekaisin lisäksi alkoholia.

Nuoret 20-30-vuotiaat sekakäyttäjät ovat jo kymmenen vuotta toimineen Helsingin Vinkin suurin asiakasryhmä. He ovat suhteellisen hyväkuntoisia ja osittain vielä työssä ja opiskelemassa olevia 20-30-vuotiaita.

Helsingin Vinkin asiakkaiden kasvava ryhmä ovat kolmekymppiset, joilla on takanaan pitkä päihdehistoria. Verisuonet voivat olla todella huonokuntoiset ja monilla on tulehduksia. Pitkä piikittäminen, huumeiden epäpuhtaudet ja lääkkeissä olevat sidosaineet aiheuttavat verenkiertohäiriöitä esimerkiksi sormiin ja kasvattavat näön menettämisen riskiä.

- Myös amputaatiot ovat lisääntyneet, Helsingin Vinkin johtaja Päivi Puro sanoo.

Suurella osalla asiakkaista on elämässään monenlaista pahoinvointia, kuten päihteitä sekä psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia ongelmia. Puron mukaan he tarvitsevat erityistason hoitoa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.