Huumeiden käyttö vakaata synkistä rikostilastoista huolimatta

Vaikka viranomaisten tietoon tullut huumerikollisuus on vuoden kuluessa lisääntynyt, huumeiden käyttö on pysynyt eri tutkimusten mukaan melko vakaana.

– Nuorten terveystapatutkimus ja Nuorisobarometri-tutkimus eivät osoita, että huumekokeilut tai huumeiden satunnaiskäyttö olisivat lisääntyneet, dosentti Mikko Salasuo Nuorisotutkimusverkostosta sanoo.

Poliisin ja tullin tietoon tulleiden huumausainerikosten kokonaismäärä (18 555 rikosta) sekä käyttörikosten lukumäärä (11 268 rikosta) olivat viime vuonna kymmenisen prosenttia edellisvuotista suurempia.

Keskusrikospoliisin erikoistutkija Tuija Hietaniemi sanoo, ettei tämä merkitse käytön lisääntyneen.

– Nämä ovat viranomaisten toimintaa kuvaavia tilastoja. Niistä ei voi päätellä käytön osalta oikeastaan mitään kummallista. Käyttö on varmasti pysynyt aika vakaana, Hietaniemi kertoo.

Alle eurooppalaisen keskitason

Salasuon mukaan 2000-luvun alku merkitsi huippua huumeita joskus kokeilleiden suomalaisten määrässä.

– Vuonna 2006 kokeilu ja käyttö olivat selvästi vähentyneet. Oletan, että nyt ollaan samoissa luvuissa. Käyttö on siis yleistä 1990-luvun alkuun verrattuna mutta tasaantunut Euroopan keskitason alapuolelle.

Haitallisimpien huumeiden eli amfetamiinin ja opioidien (kuten heroiinin ja buprenorfiinin) ongelmakäyttäjiä oli Stakesin arvion mukaan 14 500–19 000 vuonna 2005. Salasuo arvelee, että heidän määränsä on nyt suurin piirtein sama.

– Mutta vaarana on, että kun yhteiskunnallinen eriarvoistuminen syvenee, ongelmakäyttökin lisääntyy.

Designhuumeet kasvava ongelma

Hietaniemen mukaan tuoreimmissa huumerikostilastoissa esiin nousee niin sanottujen designhuumeiden osuus. Amfetamiinin rinnalla ja joukossa markkinoilla on esiintynyt MDPV:tä eli metyleenidioksipyrovaleronia, jota ei Suomessa ole luokiteltu huumeeksi vaan lääkeaineeksi. Sitä takavarikoitiin viime vuonna yli neljä kiloa.

MDPV:n myynnistä saatavat voitot voivat olla samaa luokkaa kuin huumerikollisuudessa, mutta myyjä voidaan yleensä tuomita vain lievemmistä rikoksista.

– Designhuumeet voivat olla hengenvaarallisia, Hietaniemi sanoo.

Vaaraa lisää hänen mukaansa suomalainen sekakäyttökulttuuri: käyttäjät nauttivat samanaikaisesti useita huumeita sekä alkoholia.

(15.3.)

Lue myös:

    Uusimmat