Mainos

Huumeiden käyttäjiä kohdellaan entistä tiukemmin

Huumeiden käyttäjien kohtelu on Suomessa koventunut viime vuosina. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan lakiuudistukset eivät ole tavoitteistaan huolimatta onnistuneet lieventämään rangaistuksia. Syyttäjä jättää yhä harvemmin käyttäjiä syyttämättä ja poliisi sakottamatta.

Erityisesti vuonna 2005 tehdyn huumausaineiden käyttörikosuudistuksen piti lieventää huumeiden käyttäjien kohtelua. Silloin korostettiin, että tavoitteena ei ole käyttäjien automaattinen sakottaminen, vaan joissain tilanteissa pitäisi käyttää vaihtoehtoisia keinoja.

Alaikäisten kohdalla sakottamisen sijaan käytetään nykyään paljon puhuttelua, mutta huumeriippuvaisten kohdalla lain tavoite hoitoon ohjaamisesta ei ole toteutunut.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkijan Heini Kainulaisen mukaan uudistuksen jälkeenkin sakot lankeavat lähes aina käyttäjälle, vain harvoin kiinnijäänyt selviää esimerkiksi huomautuksella.

Aiemmin useista eri käyttörikoksista sai yhteisen tuomion. Nyt uuden lain aikaan aiempia sakkoja ei enää huomioidakaan, vaan uudet lätkäistään vanhojen päälle.

Tutkija toivoisi poliisin korvaavan sakkoja huomautuksella pienissä käyttörikoksissa. Kainulainen kritisoikin nykyjärjestelmän ankaraa kaavamaisuutta, jonka epäkohdista kärsivät erityisesti huumeriippuvaiset.

Kainulaisen väitöskirja tarkastetaan tänään Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.