Mainos

Huumehuuruista rockelämää

Gregg Allman: My Cross to Bear (with Alan Light), William Morrow, 2012

Arvio: Sami Ruokangas

Allman Brothers Band täyttää tänä vuonna 45 vuotta. Juhlakonserttien jälkeen bändi lopettaa toimintansa. Gregg Allman on orkesterin tunnetuin jäsen ja ainoa Allman jäljellä. Hän on merkittävä muusikko ja säveltäjä. Hän on myös näyttelijä, alkoholisti ja narkomaani.

Omaelämäkertakirjaa kirjoittaessaan Allman on ollut vuosia raittiina. Päihdeongelmat sävyttävät kuitenkin miehen koko elämää.

Tarina on tuskainen, alkaen siitä kun Greggin isä kuolee väkivaltaisesti. Allman Brothers Bandiä johtaa isoveli Duane, jonka varjossa Gregg kasvaa mieheksi. Duane on veljeksistä lahjakkaampi ja tunnetumpi. Kunnes kuolee moottoripyöräonnettomuudessa. Kun turmasta on jotenkuten toivuttu kiertämään ja levyttämään, myös basisti Berry Oakley kuolee moottoripyöräkolarissa.

Koukussa kiemurteleva narkomaani

Menetysten sekoittama Gregg turruttaa tuskaansa päihteillä. Avioiduttuaan supertähti Cherin kanssa hän on myös yllättäen julkkis, jonka jokaista liikettä seurataan mediassa. Samalla hän on yhä pahemmin koukussa kiemurteleva narkomaani. Yhdistelmä on tuhoisa.

Hän selviytyy kuin ihmeen kaupalla elävänä läpi rockhuuruisten vuosien. Monta kertaa hengenlähtö on lähellä. Parisuhteista ja perheistä tulee raunioita ja jälki on surkeaa, kun musiikkiura ja päihderiippuvuus menee kaiken muun edelle.

Apuna on aina oltava nainen

Gregg Allman on mies joka ei osaa olla yksin. Apuna on aina oltava nainen. Ja auttajiksi tulijoita riittää. Viimeisin naisystävä auttaa miehen kuiville ja elämä muuttuu. Samalla nousee Allmanin ja veljesbändin musiikin taso. Takaisin siihen loistoon jossa se hehkui Duanen eläessä.

Alan Lightin kanssa kirjoitettu kirja on opettavaista ja puhuttelevaa luettavaa. Vaikkei hän tietenkään muista mitään monista ajoista. Rehellisesti kuitenkin kertoo sen minkä voi.

My Cross to Bear on arvokas omakohtainen kuvaus rockhistorian taitekohdasta. Allman Brothers oli ensimmäisiä bändejä joissa soitti sekä mustia että valkoisia muusikoita. Bändin myötä, ja sen seuraajien jatkamana syntyi koko southern rock -genre, joka elää miljoonien musiikinystävien kannattamana tänäkin päivänä.

Allmanin elämästä tehdään parhaillaan Midnight Rider -nimistä elokuvaa, jonka näyttelijöiksi on julkistettu William Hurt ja Eliza Dushku.

Allman on isänsä, veljensä, bänditoveriensa, naistensa ja lastensa menettämisen haavoittama hahmo. Ongelmistaan huolimatta ja kalliilla hinnalla hän on pystynyt tekemään koko ikänsä äärimmäisen hienoa musiikkia. Traagisten vaiheiden keskellä voimaa ja toivoa antavana lankana kulkeekin Greggin rakkaus blues- ja soul-musiikkiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.