Huumehoitoon lisää rahaa

Huumeongelmaisten hoitoon ehdotetaan vuosittain valtion varoista noin 50 miljoonan markan ja kunnilta noin 150 miljoonan markan lisäpanostusta. Huumeongelmaisten hoitoa pohtineen työryhmän mielestä kuntien olisi laadittava ongelmakäyttäjiä varten hoitostrategia.

Huumeongelma halutaan kuriin.

Jokaiselle pitkäjänteisen hoidon piiriin tulevalle vaikeasti huumeriippuvaiselle nimettäisiin palveluohjaaja, joka seuraisi asiakkaansa asioiden etenemistä hoitoketjussa. Muistionsa peruspalveluministeri Osmo Soininvaaralle tänään luovuttanut työryhmä ei ehdota pakkohoitomahdollisuutta raskaana oleville huumeidenkäyttäjille, koska muitakaan keinoja ei ole vielä käytetty riittävästi hyväksi. Sen sijaan alaikäisten vaikeasti päihderiippuvaisten pakkohoito tulisi mahdolliseksi mielenterveyslain nojalla, vaikka nuorella ei olisi muita mielenterveyden häiriöitä.

Raskaana oleville ei vielä pakkohoitoa

Pakottaminen ei työryhmän mielestä auta.

Työryhmä ei ehdota pakkohoitomahdollisuutta raskaana oleville huumeidenkäyttäjille, koska muitakaan keinoja ei ole vielä käytetty riittävästi hyväksi. Sen sijaan pohditaan mahdollisuutta, jossa äiti voisi sitoutua vapaaehtoisesti pakkohoitoon. Sen sijaan alaikäisten vaikeasti päihderiippuvaisten pakkohoito tulisi mahdolliseksi mielenterveyslain nojalla, vaikka nuorella ei olisi muita mielenterveyden häiriöitä. Pakkohoito terveysvaaran perusteella ehdotetaan pidennettäväksi viidestä vuorokaudesta enintään 20 vuorokauteen. Väkivallan perusteella määrättävän pakkohoidon maksimipituus lyhenisi 30 vuorokaudesta 20 vuorokauteen.

Huumehoito vähentää huumekaupan asiakkaita

Ministeri Soininvaara on valmis sijoittamaan verovaroja nykyistä tuntuvammin huumehoitoon. Huumeongelmaisten hoito on Soininvaaran mielestä meillä edelleen erittäin huonosti järjestetty. Hän pitää kohtuuttomana, että hoitoon haluava nuori voi joutua odottamaan jopa parikin vuotta hoitoon pääsyä. Ongelmakäyttäjien hoito on hänen mielestään tehokkain ehkäisykeino, kun koukkuun jääneet saadaan pois huumekaupan ketjusta. -Huumeet ovat kuin tarttuva tauti, joka hoitamattomana tarttuu ja leviää, sanoo Soininvaara. Myös huumehoitotyöryhmän puheenjohtaja professori Jouko Lönnqvist pitää huumehoitoa kannattavana investointina. Yksi heroiiniriippuvaisten hoitoon sijoitettu markka tuo 5-7 markkaa takaisin.

Homma liikkeelle valtion starttirahalla

Lönnqvistin mukaan järkevin ratkaisu on, että kunnat järjestävät hoitopalvelut itsenäisesti ja todellisen tarpeen mukaan. Käytännössä tähän tarvitaan kuitenkin valtiolta starttirahaa, jotta "juna" saadaan liikkeelle. Soininvaaran mielestä starttiraha olisi varsinkin alkuvaiheessa parempi jakaa avustuksena kuin valtionosuutena, koska huumeongelma on vielä ainakin toistaiseksi hyvin epätapaisesti jakaantunut.

Viimekesäinen asetus kaipaa jo uudistamista

Työryhmä ehdottaa erityisryhmille myös ns. matalan kynnyksen ylläpitohoitoa, joilla huumeiden käyttäjät sitoutettaisiin hoitoon mahdollisimman varhain. Tällainen hoito olisi tarpeen ainakin HIV- ja C-hepatiittipositiivisille. Työryhmä olisi muutenkin valmis purkamaan heroiiniriippuvaisten keskitettyä lääkehoitoa. Kuitenkin tavalliseen reseptilääkekäytäntöön siirryttäessä olisi huolehdittava myös potilaan psykososiaalisesta kuntoutuksesta. Työryhmä sallisi korvaushoidon myös yksityislääkäreille, mutta vain valvonnan alaisuudessa. Myös Soininvaara on jo valmis ajanmukaistamaan viime kesänä antamaansa asetusta ylläpitohoidon osalta. Siitä on tullut jo paljon palautetta mm. potilaiden vanhemmilta. -Kun asetus viime kesänä annettiin, se tuntui kovin radikaalilta. Nyt se on jo liian konservatiivinen, luonnehtii Soininvaara.

Soininvaaralla ei ole kuitenkaan valmista mielipidettä siitä, pitäisikö ylläpitohoitoa laajentaa ja voisivatko myös yksityislääkärit antaa sitä. Tätä pohtimaan hän aikoo asettaa työryhmän. Heroiiniriippuvaisten hoidon kehittämistä seuraisi uusi yhteistyöelin, johon kuuluisivat yliopistosairaalat, sosiaali- ja terveysministeriö, Kansanterveyslaitos, Stakes sekä päihdehuollon erityispalvelujen edustajat. Se olisi mukana laatimassa myös päihdehuollon laatusuosituksia.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat