Mainos

Huumeet surmaavat yhä useammin

Huumekuolemat lisääntyivät viime vuonna yli viidenneksellä. Stakesin Päihdetilastollisen vuosikirjan mukaan viime vuonna huumeisiin kuoli 140 ihmistä eli 30 enemmän kuin edellisenä vuonna. Huumekuolemista 46 oli heroiinimyrkytyksiä, jotka ovat kolminkertaistuneet kahden viime vuoden aikana.

huumegrafiikka

Viime vuoden HIV-tartunnoista joka toinen aiheutui piikkihuumeiden käytöstä. Päihdehuollon erityispalveluja käyttäneistä huumeasiakkaista jo neljännes hakeutui hoitoon opiaattien käytön vuoksi. Useimmiten hoitoon hakeutumisen syynä oli kuitenkin edelleen amfetamiinin tai muiden stimulanttien käyttö. Sairaaloissa kirjattiin viime vuonna kaikkiaan 8 200 huumeiden käyttäjien hoitojaksoa. Huumeiden vuoksi hoitoon hakeutuneet olivat entistä nuorempia ja heillä oli runsaasti muita ongelmia ja syrjäytymisriskejä, kuten työttömyyttä ja asunnottomuutta.

Viime vuosina perustetut uudet huumeiden käyttäjien hoitoon erikoistuneet kuntoutuspaikat ja nuorten avohoitopaikat ovat tilastojen mukaan onnistuneet tavoittamaan hyvin nuoria huumeiden käyttäjiä. Alkoholi on kuitenkin edelleen eniten terveyshaittoja aiheuttava päihde. Yli 90 prosenttia kaikista sosiaali- ja terveydenhuollon päihdekäynneistä liittyi alkoholiin. Lääkkeiden väärinkäyttö oli syynä 23 prosenttiin ja laittomat huumeet 15 prosenttiin päihdekäynneistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.