Mainos

Huumeet ja tartuntataudit EU:n laajenemisen uhka

Huume- ja tartuntatautitilanne Suomessa saattaa huonontua oleellisesti EU:n laajennuttua. Asiasta huolta kantavat viranomaiset muistuttavat, että huume- ja hiv-ongelmat ovat tulevissa eu-maissa moninkertaiset Suomeen verrattuna. Uusien eu-jäsenten ei uskota saavan käytännön huume- ja tartuntatautitorjuntaa riittävän tehokkaaksi kevääseen 2004 mennessä.

Narkkari

Suomessa kyettiin pysäyttämään huumeiden kulutuksen, huumekuolemien ja hiv-tartuntojen kasvu 90-luvulla. Vakaana pysyneen tilanteen pelätään heikkevän uudelleen EU:n tulevien jäsenmaiden myötä.

- Nämä maat eivät välttämättä tiedä miten asiat heillä ovat. Viranomaisyhteistyö ei toimi kovinkaan tehokkaasti eikä viranomaisten koordinaatio. Poliittinen sitoutuminen on ehkä vielä puutteellista, koska näissä maissa on kovin monta muutakin ongelmaa kuin huumeongelma. Sosiaali- ja terveysmininisteriön neuvotteleva virkamies Tapani Sarvanti sanoo.

- Ehdokasmaissa on aika huomattava järjestäytynyt rikollisuus, joka vaikuttaa myöskin yhteiskunnan rakenteisiin, sanoo Sisäministeriön poliisiosaston poliisiylitarkastaja Reijo Pöyhönen.

Pelätty huumeiden tarjonnan lisääntyminen Euroopan unionin alueella ei ole kuitenkaan pelkästään tuontitavaraa:

- Euroopan unioni on huomattava synteettisten huumausaineiden tuottaja. Ekstaasin osalta EU on maailman suurin tuottaja ja myös näitä aineita viedään muihin maihin. Kyllä EU:n katsottava myöskin omaan pesäänsä eikä vain osoitettava ehdokas- tai muita maita, Pöyhönen jatkaa.

Länsi-Euroopassa ekstaasi ja kannabis ovat syrjäyttämässä suonensisäisesti käytettäviä huumausaineita toisin kuin Itä-Euroopassa, jossa piikitettävien huumeiden käyttö on kasvanut rajusti. Seuraukset näkyvät välittömästi korkeina tartuntatautilukuina.

- Meidän pitää tukea Venäjän rajavalvontaa ja toisaalta hiv-torjuntaa. Nimenomaan tarttuvien tautien torjuntaa. Meidän omasta budjetista annetut eurot tuottavat dramaattisia tuloksia, jos ne kohdennetaan oikein, Sarvanti arvioi.

Ensimmäisinä rivissä ovat suonensisäisten huumeiden käyttäjät, prostituoidut ja humalahakuiset alkoholinkuluttajat, myös Suomessa. Kaikille on yhteistä korkea tartuntatautiriski.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 27.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.