Mainos

Huumeasiantuntijat lopettaisivat käytöstä rankaisemisen

Huumeiden käytöstä ei tulisi rangaista, ehdottavat STT:n haastattelemat huumepolitiikan asiantuntijat. Heidän mukaansa käytön rikollisuus syrjäyttää ja kriminalisoi käyttäjiä.

Huumeiden käyttörikoksesta selviää Suomessa yleensä sakoilla. Suurempia ongelmia aiheuttavat niin sanotut piilorangaistukset.

– Merkinnät erilaisissa virallisissa ja epävirallisissa rekistereissä voivat esimerkiksi estää käytöstä kiinni jääneen pääsyn koulutukseen tai töihin, kertoo kansainvälistä huumepolitiikka tutkinut Tuukka Tammi.

Lisäksi nuori leimautuu helposti huumeiden käyttäjäksi.

– On hyvä muistaa, että huumeiden kokeilu tai käyttö on useimmiten ohimenevä vaihe ihmisen elämässä eikä se yleensä jätä muita jälkiä kuin mahdolliset rekisterimerkinnät kiinni jäämisestä, sanoo erikoissuunnittelija Markku Soikkeli Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Huumeita voitaisiin kohdella samalla tavalla kuin esimerkiksi dopingaineita. Niiden myynti ja valmistus säilyisivät laittomina. Jos käytöstä haluttaisiin edelleen rangaista, asiantuntijat ehdottavat seuraamukseksi parkkisakon tyyppistä rangaistusta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.