Mainos

Huume- ja rahakirjeet ongelma vankiloissa

Vankien postin avaamisen salliva lakimuutos pyritään käsittelemään eduskunnassa tällä vaalikaudella.

Viime viikolla annettu esitys vankeuslain muutoksesta pyritään käsittelemään eduskunnassa vielä ennen vaaleja. Vankien kirjeet halutaan jälleen avata, kun lokakuun alussa voimaantulleet tiukennusten myötä on havaittu huumeiden ja rahalähetysten selkeästi lisääntyneen vankiloissa.

Helsingin vankilassa on lokakuun alun jälkeen löydetty kymmeniä kirjeisiin piilotettuja huumeita. Ja koska uuden tiukan lain myötä vain joka kymmenes kirje on avattu, on mahdollista että oikeasti huumelähetyksiä on päätynyt vangeille jopa satoja.

- Tietenkin nämä vangit velkaantuvat, myyvät ja niin edelleen. Tätä perinteistä vankien välistä sähläämistä ja kaupankäyntiä. Mutta kyllähän tämä sitten oikeasti asettaa, vie alaspäin tätä vankeuslain asettamaa isoa tavoitetta eli auttaa näitä ihmisiä uuden elämän alkuun, vankeinhoitoesimies Tarmo Parviainen Helsingin vankilasta kertoo.

Sallitut ulkoiset tarkastuskeinot ovat rajallisia: huumekoira ei ole aina töissä. Pienen jauhemäärän tai setelien löytäminen kirjeestä tunnustelemalla taas on epätodennäköistä. Lain pikamuutos onkin myötätuulessa.

Nykylain tiukka linja oli aikanaan perustuslakivaliokunnan tahto.

- Ymmärrän kyllä, että se on käytännössä vankiloissa johtanut siihen, että kun toimitaan virkamiesvastuulla siellä ollaan huolissaan siitä, että tehdään virheellinen ratkaisu. Ja siitä syystä ollaan oltu tilanteessa, jossa yksinkertaisesti kirjelähetyksiä ei ole uskallettu avata, perustuslakivaliokunnnan puheenjohtaja Kimmo Sasi selittää.

Valiokunta selvittää, onko uusi esitys ristiriidassa perusoikeuksien kanssa. Käytännön työtä tekevälle asia on selvä.

- Minun mielestäni siinä ei ole mitään suojaamista, jos suunnittelee rikoksia yhteiskuntaa vastaan. Minusta siinä ei ole mitään arvoa sellaista suojella, vankeinhoitoesimies Parviainen painottaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.