Huumaavien lääkkeiden laillinen tuonti Virosta loppuu

Arvioiden mukaan noin 600 suomalaista on ostanut Subutex-valmistetta ja muita huumaavia lääkkeitä virolaisten ja latvialaisten lääkäreiden lääkemääräysten perusteella.

Huumaavien lääkkeiden laillinen tuonti Virosta ja Latviasta Suomeen loppuu joulun alla, kun Schengen-valtioita koskevaa sääntöä ryhdytään soveltamaan uusiin jäsenmaihin. Näiden maiden kansalaiset voivat tuoda matkan aikana tarvitsemansa lääkkeet Suomeen kotimaastaan hankkimallaan kuljetustodistuksella.

Muutos vaikuttaa erityisesti Baltian maista tuotuihin huumaaviin lääkkeisiin, joita on päätynyt runsaasti katukauppaan. Arvioiden mukaan noin 600 suomalaista on ostanut Subutex-valmistetta ja muita huumaavia lääkkeitä virolaisten ja latvialaisten lääkäreiden lääkemääräysten perusteella.

Joulukuun 21. päivän jälkeen tämä ei ole enää laillista, koska Schengen-valtioita koskevaa säännöstöä ryhdytään soveltamaan myös uusiin jäsenmaihin Viroon, Latviaan, Liettuaan, Puolaan, Tshekkiin, Sloveniaan, Unkariin ja Maltaan.

Säännösten mukaan huumaavia lääkkeitä saa ottaa mukaansa toisesta Schengen-maasta vain, jos on hankkinut kotimaastansa sitä varten erityisen kuljetustodistuksen. Suomessa asuva henkilö ei siis saa tuoda muista Schengen-valtioista hankittuja huumaavia lääkkeitä lainkaan Suomeen.

Huumausainetta sisältävää lääkevalmistetta ei saa lainkaan hankkia eikä vastaanottaa postitse Suomen ulkopuolelta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat