Mainos

Huttu-Juntuselle vetoomus mielenterveyspotilaista

Mielenterveyspotilaiden omaiset syyttävät kuntia heitteillejätöstä avohoidon laiminlyöntien vuoksi. Omaisten mukaan hoidon keskeytyminen voi pahimmillaan aiheuttaa sairauden kroonistumisen. 900 omaisen allekirjoittama vetoomus luovutettiin ministeri Terttu Huttu-Juntuselle tänään.

Mielen särkyminen tuottaa sairastuneelle ja hänen omaisilleen paljon sellaisia vaikeuksia, joita moneen muuhun sairauteen ei liity.

Potilas on usein levoton, hänellä on päivärytmi ihan sekaisin eikä yöllä ja päivällä ole mitään väliä. Käyttäytyminen voi olla agressiivista vanhempia kohtaan.

Tilanne on omaisten mukaan todella vaikea. Jos avohoito tulee vastaan, on potilas silloin ihan heitteillä.
- Hän kävelee usein ympäri kaupunkia ja voi joutua huonoon seuraan. Alkoholit ja huumeet voivat tulla kuvaan mukaan - ja tietysti kun ei voi pitää itsestään huolta niin voi kaikkia muitakin vahinkoja sattua, luettelee mielenterveyspotilaan äiti.

Laitoshoidosta luopumista ei vastusta kukaan - silloin kun potilaan kunto sen sallii. Omaiset saa epätoivoon puolivillainen avohoito: päästetään päiväksi, pariksi, yhdeksi yöksi.

Kunnallinen itsehallinto on tuottanut tilanteen, jossa kuntalaiset vetoavat valtioon. He toivovat, että valtiovalta auttaisi siinä, että kunnat kiinnittäisivät ongelmaan enemmän huomiota. Mielenterveyspotilaat ovat kuntalaisista niitä hiljaisimpia, harva jaksaa penätä oikeuksiaan.
(MTV3/Anneli Salmivaara)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.