Mainos

Huttu-Juntunen: "Vanhustenhoidon tila huolestuttava"

Sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntunen haluaisi nostaa harkinnanvaraisten valtionosuuksien määrää kunnille. Huttu-Juntunen uskoo, että näin voitaisiin parantaa vanhustenhoidon tasoa niissä kunnissa, jotka nyt kärsivät todellisesta rahapulasta valtionosuusleikkausten takia.

Huttu-Juntunen nostaisi harkinnanvaraisia valtionosuuksia nykyisestä 150 miljoonasta markasta 500 miljoonaan markkaan. Summa voitaisiin jakaa ensi vuonna niille kunnille, jotka kamppailevat suurimmissa talousvaikeuksissa.

-Mielestäni määrärahojen lisääminen olisi erittäin perusteltua ja tarpeellista. Vanhustenhoito kuuluu ihmisen perusoikeuksiin eikä mikään hallitus voi tumput suorina katsoa, jos näitä perusoikeuksia jatkuvasti loukataan, korostaa Huttu-Juntunen.

Huttu-Juntunen pitää vanhustenhuollon tilaa Suomessa huolestuttavana. Vaikka hoito kaikenkaikkiaan on kunnollista, on siinä silti suuria alueellisia eroja.

Yhtenäiset laatukriteerit puuttuvat

Huttu-Juntunen patistelee omaa ministeriötään puuttumaan vanhusten hoidon ongelmiin. Ensi vaiheessa kartoitetaan vanhustenhuollon tilaa Suomessa ja mietitään sitten, mitä ministeriö voisi vanhusten hyväksi tehdä.

-Olen kyllä jo tässä vaiheessa sitä mieltä, että joiltakin kunnilta ovat yksinkertaisesti rahat loppuneet, toteaa Huttu-Juntunen.

Ministeriö pohtii Kuntaliiton kanssa, voitaisiinko kunnille antaa suosituksia hoitohenkilöstön määristä laitoksissa. Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa Huttu-Juntusen mukaan olla tukena myös kuntien hankkeissa, joiden perusteella vanhustenhuoltoon luodaan yhtenäisiä laatukriteerejä.

-Meillä ei tällä hetkellä ole valtakunnallisia mittareita siihen, mikä on hyvää vanhustenhuoltoa ja mikä ei.

Kyse myös arvoista

Kansalaiset ovat sankoin joukoin ottaneet yhteyttä sosiaali- ja terveysministeriöön ja vaatineet ministeriötä laittamaan kuntien säästöintoa kuriin. Huttu-Juntunen pitää kuitenkin selvänä, ettei vanhaan keskusjohtoisuuteen ole paluuta. Valtionosuuksien käyttöön on vaikea puuttua; varsinkin, kun osuuksia on pienennetty kovalla kädellä. -Olen valmis myöntämään, että valtionosuuksien leikkauksissa on tällä vuosikymmenellä ylitetty kriittinen raja. Valtionosuuksien leikkaukset ovat olleet rajuja, ei siitä mihinkään päästä.

Kansanliike vaatii ihmisarvoista vanhuutta

Helsingissä on virinnyt kansanliike ihmisarvoisen vanhuuden turvaamiseksi. Viiden naisen kokoama ryhmä on saanut kerättyä jo 5 500 nimeä adressiin, jossa vaaditaan laitoshoidon tason parantamista.

Kansanliikkeessä uskotaan, että vanhusten hoito on Suomessa ala-arvoista, vaikka toki hyviä laitoksiakin on paljon. Kansanliikkeen laskelmien mukaan kroonikkopotilaan laitoshoito maksaa 13 000-18 000 markkaa kuukaudessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.