Huttu-Juntunen luotti järjestöjen tietoihin

Toinen sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntunen (vas.) on tarkentanut, mihin hän perusti kiistaa herättäneen päätöksensä kuorma-autoalan työehtosopimuksen yleissitovuudesta.

Vastauksessaan kansanedustaja Ulla-Maj Wideroosin (r.) kirjalliseen kysymykseen Huttu-Juntunen vetoaa erityisesti Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n sekä Autoliikenteen työnantajaliiton antamiin tietoihin.

Niiden mukaan alalla työskentelee järjestäytyneiden työnantajien palveluksessa arviolta 6300-7200 työntekijää, ja alan työntekijöiden kokonaismääräksi on arvioitu noin 14 000. "Tämän ja muun yleissitovuutta tarkentavan tiedon" perusteella Huttu-Juntunen ilmoitti lokakuun alussa ministeriön kantana, että alan työehtosopimus on yleissitova.

Kuukausi sitten annetussa ilmoituksessa todettiin, että "käytettävissä olevien tilastotietojen ja muun yleissitovuutta tarkentavan tiedon pohjalta... kuorma-autoalan työehtosopimus on yleissitova, kuten asia on arvioitu jo 1.1. 1971 lukien".

Myöskään ministerin perjantaisessa vastauksessa ei tarkenneta, mitä nämä muut yleissitovuutta tarkentavat tiedot ovat. Huttu-Juntunen antoi lokakuisen ilmoituksensa, kun ministeriön työsuojeluosaston päällikkö Mikko Hurmalainen oli ensin todennut, että alan työehtosopimus ei ole yleissitova.

Oikeuskansleri vaati tällä viikolla Huttu-Juntuselta selvitystä kannanotosta haluten tietää sen oikeudelliset perusteet. Selvitysten tekoon on annettu aikaa kaksi viikkoa. Vaatimus perustuu Suomen Yrittäjien ja yksittäisen kansalaisen oikeuskanslerille jättämiin selvityspyyntöihin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat