Mainos

Huttu-Juntunen: Kuorma-autoalan sopimus yleissitova

Sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntunen (vas.) ilmoitti tänään ministeriönsä kantana, että kuorma-autoalan työehtosopimus on yleissitova. Suomen Yrittäjät kaipaa perusteluja ministeriön kannanotolle

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan päätös perustuu käytettävissä olevaan tilastotietoon ja muuhun yleissitovuutta tarkentavaan tietoon.

Ministeriö ilmoitti kirjaavansa maininnan yleissitovuudesta välittömästi työsuojeluosastonsa työehtosopimusrekisteriin. Tieto päätöksestä on lähetetty SAK:laiselle Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitolle AKT:lle sekä Autoliikenteen työnantajaliitolle.

Huttu-Juntunen pyysi viime viikolla oikeuskansleri Jorma S. Aaltoa ratkaisemaan ministerin ja ministeriön työsuojeluosaston välisen näkemyseron yleissitovuudesta. Aalto katsoi, että ministeri voi antaa lausuntonsa asiasta. Viime kädessä yleissitovuuskiistat ratkaistaan kuitenkin oikeudessa, jossa ministeriön kanta on vain yksi muiden todisteiden joukossa.

Sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosaston päällikkö Mikko Hurmalainen ilmoitti reilu kuukausi sitten, että kuorma-autoalan työehtosopimus ei ole yleissitova. Työsuojeluosasto katsoi, että liittojen solmiman valtakunnallisen sopimuksen piirissä on vain noin 30 prosenttia alan työntekijöistä.

Yleissitovaksi sopimus katsotaan silloin, kun työnantajaliittoon järjestäytyneiden yritysten palveluksessa on vähintään puolet alan työntekijöistä. Tällöin myös työnantajaliittoihin kuulumattomien yritysten on noudatettava sopimusta. Kiista nousi julkisuuteen ensimmäisen kerran AKT:n ilmoitettua suunnittelevansa boikotteja niitä työnantajaliittoon kuulumattomia yrityksiä vastaan, jotka eivät noudata työehtosopimusta.

Ministeriön työsuojeluosasto pitää luetteloa työehtosopimuksista ja laatii niistä selvityksiä. Tietoja tarvitaan valvontaa ja työaikalain noudattamista varten. Osasto ottaa myös kantaa yleissitovuuteen. Sen näkemyksillä on ollut painoarvoa, jos yleissitovuus ratkaistaan alioikeudessa.

Suomen Yrittäjät kaipaa perusteluja

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus pitää huolestuttavana Huttu-Juntusen (vas.) tapaa kirjata kuorma-autoalan työehtosopimus yleissitovaksi.

-Ministerin päätöksessä ei numerollakaan perustella päätöstä, mitä olisi odottanut ottaen huomioon asiasta käydyn keskustelun, Järventaus huomautti tänään.

Järventaus katsoo, että järjestelmän uskottavuuden takia on välttämätöntä esittää viipymättä seikkaperäiset perustelut ministeriön kannanotolle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.