Huttu-Juntunen: Kaupalla päävastuu tupakan myynnissä

Sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntunen (vas.) katsoo, että kaupalla on pääasiallinen vastuu tupakan myynti-ikärajan valvonnassa. Huttu-Juntusen mukaan kaupan omaa valvontaa on vahvistettava.

Huttu-Juntunen pitää arveluttavana tupakan myynnin valvontaan harkittuja ns. ostokokeita. Ne tarkoittaisivat sitä, että viranomainen lähettäisi alaikäisiä myyntipisteisiin testaamaan, myydäänkö heille tupakkatuotteita.
-Siihen liittyy vakavia rikosoikeudellisia ja eettisiä ongelmia. Kysymyksenalaista on mm. se, syyllistyykö nuoren kauppoihin lähettänyt viranomainen yllytysrikokseen, Huttu-Juntunen pohtii.

Sosiaali- ja terveysministeriö on sopinut Huttu-Juntusen mukaan siitä, että tupakan myyntikiellon valvonnan mahdollisuudet selvitetään tämän vuoden aikana.
-On selvää, että kaikesta viranomaisvalvonnasta huolimatta pääasiallinen vastuu myynti-ikärajan valvonnassa on kaupalla ja kaupan omavalvontaa tuleekin selkeästi vahvistaa, Huttu-Juntunen linjaa.

Huttu-Juntunen pohtii tupakanmyyntiä vastauksessaan Maija Raskin (sd.) ja Timo Ihamäen (kok.) eduskuntakyselyyn. Siinä hallitukselta perätään toimia tupakan myynnin valvontaan liittyvien ongelmien poistamiseksi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat