Mainos

Husu-Kallio: Tuontirajoitusten lykkäys johtuu Venäjän kömmähdyksestä

Venäläiset siirtävät suomalaisten elintarvikkeiden tuontirajoituksia oman kömmähdyksensä takia. Eviran päähjohtajan Jaana Husu-Kallion mukaan tiedon rajoituksista olisi pitänyt tulla viranomaisten kautta, ei rajan ylitystä ylittäneen rekkakuskin kautta.

- Tällainen tietokatko on hyvin poikkeuksellinen. Tämä on ensimmäinen kerta vuosikymmeniin, että näin on käynyt. Sen selvityksen mukaan, jonka olen Moskovasta saanut, tämä kömmähdys on ihan tekninen. Siksi saatiin lisäaikaa työskennellä, Husu-Kallio sanoo.

Venäläiset antoivat suomalaisille elintarviketuottajille viikon aikaa selvittää, voiko tarkastuksissa löydettyjä puutteita korjata. Evira on toimittanut kaikille tuontirajoitusten kohteena oleville laitoksille tarkan raportin venäläisten löytämistä puutteista. Yritykset toimittavat sitten vastineensa Eviralle, joka neuvottelee tilanteesta venäläisviranomaisten kanssa.

- Pallo on nyt elinkeinolla. Evira ehtii tarvittaessa kääntää ja toimittaa paperit perille päivässä, Husu-Kallio toteaa.

Husu-Kallion mukaan tarkastuksissa ilmenneet puutteet ovat hyvin erilaisia. Mukana on pieniä käytännön asioita, jotka eivät täytä venäläislainsäädännön vaatimuksia. Toisaalta tarkastuksissa löytyi isoja periaatteellisia asioita, joita on hyvin vaikea korjata.

- Esimerkiksi maidon keräilyyn liittyvät ongelmat ovat sellaisia. Suomalainen raakamaitohan on monella mittarilla maailman puhtainta ja turvallisinta, mutta Venäjän lainsäädäntö edellyttää, ehkä heidän omista syistään johtuen, tiuhempaa keräilyä. Meijeriteollisuuden kanssa täytyy katsoa, onko se mahdollista, Husu-Kallio kuvaa.

Husu-Kallio muistuttaa, että Venäjän asettamat tuontirajoitukset eivät ole lainkaan poikkeuksellisia.

- Puutteita tarkastuksissa löytyy puolin ja toisin. Toiveena olisi, että EU:n ja Venäjän elintarvikelainsäädäntö saadaan tulevaisuudessa mahdollisimman samanlaiseksi. Näin vaatimukset olisivat selkeitä kaikille. Lisäksi olisi mukavaa, ettei heti asetettaisi vientikieltoa, jos jotain ongelmia on.

Katso Jussi Kärjen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.