Husissa näköpiirissä raju rakennemuutos

Lääkäreitä ja johtajia puhuttaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin kaavaillut uudet johtovakanssit. Toimitusjohtaja Kari Nenosen mukaan ylilääkäreistä tulee palvelujohtajia ja ylihoitajista resurssipäälliköitä.

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleen Nenosen mukaan kyse on siitä, että nimikkeet muuttuvat, kun johdettavat kokonaisuudet kasvavat.

- Olemme avaamassa nämä virat täytettäväksi sisäisesti, hän sanoo.

- Lääkärit eivät enää johda lääkäreitä ja hoitajat hoitajia, vaan nyt lääkärit keskittyvät lääkäreiden työhön ja lääkäreiden johtamiseen. Hoitajakunta ottaa isomman vastuun kokonaisuudesta, paitsi hoitotyön kehittämisestä niin kokonaisresurssien varmistamisesta siihen lääkärityöhön, joka on käynnissä.

Hoitavan lääkärin suhde ei tule muuttumaan, mutta resurssijohtaja päättää resursseista. Ylilääkäri päättää potilaan hoidon vaatimista resursseista, hän sanoo.

Ydintoiminnoista ei tingitä

Suomen neljänneksi suurimman yrityksen, HUS:n toimitusjohtajan Kari Nenosen mukaan Husilla on jo nyt kaksi osakeyhtiötä: pesula ja kiinteistöpalvelut.

Muut tukitoiminnat muutetaan liikelaitostyyppisiksi ensi vuoden alusta. Laitokset ovat omia yrityksiä liiketaloudellisin perustein, mutta asiakastyytyväisyyteen kiinnitetään huomiota.

- Niitä johdetaan omina kokonaisuuksinaan ja niillä on omat toimitusjohtajat, hän toteaa.

Erikoissairaanhoito on ydintoimintaa ja sen resurssit pyritään turvaamaan kaikissa olosuhteissa.

Nenonen uskoo, että tämä malli tulee leviämään suomalaisessa erikoissairaanhoidossa ja ehkä kunnallishallinnossa laajemminkin.

Esimerkiksi laboratorio voi olla oma taseyksikkö, jota johdetaan kuin mitä tahansa yritystä liiketaloudellisin periaattein.

- Palvelu on hyvää silloin kun lääkäri tai hoitaja palvelua tarvitsee, Nenonen uskoo.

- Tukipalveluja ei olla yksityistymässä. Osakeyhtiöt ja liikelaitokset ovat Husin ja jäsenkuntien omistuksessa.

Hyssälä huolissaan homeongelmista

Myös sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän mukaan sairaalan ydintehtävään eli potilaan hoitamiseen kannattaa keskittyä.

- Johto on tärkeää ja sitä on monenlaista ja johtamisen ammattitaitoa saa muualtakin kuin lääketieteellisestä tiedekunnasta, hän totesi Huomenta Suomelle aamulla.

Ministeri Hyssälä oli huolissaan etenkin sairaaloiden kiinteistöjen kasaantuvista rakentamis- ja korjaustarpeista. Keskussairaalaverkko vaatii kunnostusta, mm. homeongelmien takia.

-Sairaanhoitopiirien kesken voitaisiin operustaa organisaatio, jossa olisi myös yksityistä rahaa, kuntien rahaa, valtion rahaa mahdollisetsti eläkelaitosten rahaa, hän sanoi.

Organisaatio tekisi ammattimaisesti korjausrakentamista, suunnittelua ja kiinteistöjohtamista. Kiinteistöjä on hänen mukaansa kehitettävä ammattitaitoisesti.

- Henkilökunta ja potilaat oirehtivat homeongelmien takia, Hyssälä muistuttaa.

Husin johtajan Kari Nenosen mukaan malli on auki. Mallin pitäisi olla isompi kuin sairaanhoitopiirien välinen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat