HUSin ylilääkärit: Edes negatiivinen koronatulos ei ole turvallisen joulun tae

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektio-osaston ylilääkärin Asko Järvisen mukaan yksi koronatesti ei anna täyttä varmuutta koronatartunnasta.

HUS:in korontesteissä kävijöiden määrä on noussut joulua kohti. Testejä tehdään noin 8500 päivittäin, mutta kapasiteettia olisi 10 000:lle. Testikapasiteetti on  mahdolllista kasvattaa jopa 30 000 päivittäiseen testiin.

Moni vanhempiensa luokse jouluna lähtijä pohtiikin, että voisiko koronatestin turvin mennä ikääntyneiden vanhempien luo turvallisin mielin.

– Koronatestin takuuaika on noin vuorokausi. Sen jälkeen saattaa tulla uudelleen tartuttavaksi. Yksi testi ei varmuudella kerro ettei ole tartuttava, koska me voidaan saada tartunta ihan päivittäin niillä alueilla, joissa virusta esiintyy runsaasti, sanoo Järvinen

Järvisen mukaan tartunnasta voi mennä jopa 12 päivää ennen kuin tulee tartuttavaksi.

– Sen takia yksi testi ei anna täyttä varmuutta. Että sen turvin ei ainakaan täydellä varmuudella voi turvallisesti olla ikäihmisten vieressä, toteaa Järvinen.

"Tämä on se joulu jolloin ei tavata sukulaisia"

HUS:in johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi suosittelee, että tämä on se joulu jolloin ei tavata sukulaisia tai sellaisia ihmisiä, jotka ei arjen lähipiiriin muuten kuulu. Hän ei suosittele varmuuden vuoksi itsensä testauttamista.

– Kaikki on teoreettista tälläisen varmuuden vuoksi testaamisen tiimoilta, että en sitä kyllä suosittele, neuvoo Mäkijärvi.

Mäkijärvikin muistuttaa, että negatiivinen testitulos on voimassa vain yhdestä kahteen vuorokautta.

– Testit eivät ole sataprosenttisen varmoja. Tämä normaali PCR -koronatesti jota pääasiassa käytetään tunnistaa noin 70 prosenttia tartunnoista – onhan siinä virhemarginaaliakin, perustelee Mäkijärvi.

Lue myös:

    Uusimmat