Mainos

Husin ylilääkäri rauhoittelee: Ebolaepäilyn kontakti puuttuu

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvisen mukaan Suomen ebola-epäilyn taudin oireet täsmäävät, mutta tauti on silti epätodennäköinen.

– Taudin oireet ebolaan sopisivat, mutta häneltä puuttuu kontakti ja oireet ovat alkaneet aivan taudin itämisajan viimeisenä päivänä. Nämä tekevät mielestäni taudin todennäköisyyden todella pieneksi. On kuitenkin syytä varmistaa, että ebolaa ei ole, Järvinen totesi MTV:n Huomenta Suomen Uutisissa. 

Helsingissä Meilahden sairaalaan tuotiin eilen illalla kuumeisesta infektiosta kärsivä potilas. Hän on oleskellut pahimpiin ebolamaihin kuuluvassa Liberiassa kolmisen viikkoa sitten.

Järvisen mukaan potilas oli hakeutunut itse hoitoon.

– Hän oli itse hakeutunut terveydenhoitopisteeseen, missä oli sitten tullut asia esille ja epäilys syntynyt. Sen jälkeen hänet oli toimitettu sairaalaan.

Potilasta hoidetaan eristyksissä. Testitulosten on määrä valmistua myöhemmin tänään. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin mukaan potilas ei ole ollut Liberiassa sairaanhoitotehtävissä, eikä hän tiettävästi ole ollut kontaktissa ebolaan sairastuneiden kanssa. 

Terveysviranomaiset ovat Järvisen mukaan tarkkana Länsi-Afrikasta saapuvien kanssa, mutta toimenpiteisiin on syytä vasta haastattelujen jälkeen. Järvisen mukaan kaikki Liberiassa käyneet eivät automaattisesti ole ebolaepäiltyjä. 

– Ebolan saaminen edellyttää kontaktin sairastuneeseen. Vain pieni osa sieltä tulevista on ollut yhteydessä sairastuneeseen potilaaseen. Siten sieltä saapuvilla muut taudit ovat todennäköisempiä kuin ebola.

Husin mukaan potilaan kanssa kontaktissa oireiden alkamisen jälkeen olleet henkilöt ovat tiedossa eikä Suomessa epäillä tällä hetkellä muita kontakteja.

–  Jos tauti varmistuu, niin seuraavaksi aloitamme seuraamaan potilaan kontakteja. Lisäksi jatkamme hänen hoitoaan. Pyrimme seuraamaan siten myös potilaan kontaktien terveydentilaa, jolla estämme taudin leviämisen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja