Husin johtava ylilääkäri: Kukaan ei kuole tehohoitojonoon

Suomi selviää H1N1-epidemiasta Husin johtavan ylilääkärin Reijo Haapiasen mielestä hienosti. Haapiaisen mukaan kansakuntien joukossa Suomi on hoitanut asiansa hyvin: rokote saatiin tänne varhaisessa vaiheessa ja pian jo miljoona suomalaisista on rokotettu. Miljoonan rajapiikin jälkeen H1N1-sairastavuus kääntyy arvioiden mukaan laskuun.

Haapiainen rahoittelee myös Helsingin seudulla asuvia sillä, että Husin sairaaloissa tehohoitopaikat tulevat riittämään. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirillä on viitisenkymmentä tehohoitopaikkaa käytettävissä. Tällä hetkellä H1N1-potilaiden käytössä on kuusi tehohoitopaikkaa.

- Tällä hetkellä olen optimistinen taudin hoidon suhteen, sillä esimerkiksi tehohoitopaikat näyttäisivät riittävän. Lisäksi koko maassa väestöstä on rokotettu jo yli 800 000. Meillä täällä Husissa henkilökunnasta on rokotettu 95 prosenttia. Rokotus näyttäisi tehoavan hyvin ja oman henkilökunnan sairastavuus infektioon on selvästi vähentynyt, Haapiainen selvittää.

Kiireettömiä leikkauksia siirretään lisää

Infektiolääkäreiden mukaan väestötasolla 10-20 prosenttia sairastuu sikainfluenssaan ensimmäisessä aallossa. Kaikki eivät kuitenkaan sairastu vakavasti tai niin, että sairaalahoitoa edes tarvitaan. Harva joutuu teho-osastolle. Jokaista tehohoitopotilasta kohti tarvitaan yksi hoitaja ja hoitajapulan takia sairaaloiden on sanottu olevan vaikeuksissa. Haapiainen tyrmää väitteen myös hoitajien riittämättömyydestä.

- Siirtämällä näitä omia leikkaustoimenpiteitä olemme pystyneet vapauttamaan leikkaussalihoitajia tukemaan tehohoito-osastoja. Tarvittaessa tehdään lisäjärjestelyjä eli varaa venymiseenkin on. Toki nytkin on jouduttu turvautumaan ylipitkiin työvuoroihin ja hätätyöhön, mistä kiitokset omalle henkilökunnalle. Myös anestesialääkärit ovat auttaneet hoitohenkilökuntaa, Haapiainen kiittelee.

Haapiaisen mukaan rutiinileikkausten siirtäminen ei aiheuta hengenvaaraa kenellekään leikkauspotilaalle. Jokaisen leikkauksen siirtäminen arvioidaan tapauskohtaisesti, eikä ketään jätetä pulaan.

- Siirtämisen painopiste on tietenkin kiireettömän kirurgian leikkauksissa, joita voidaan siirtää turvallisesti. Katsomme läpi myös sydän- ja verisuonikirurgian niin, että kaikki päivystysleikkaukset tulevat tehdyiksi, Haapiainen rauhoittelee.

Potilaita voidaan hoitaa myös muissa sairaanhoitopiireissä

Jos sikainfluenssatilanne äityy pääkaupunkiseudulla tiukaksi, potilaita voidaan tarvittaessa hoitaa myös muissa sairaanhoitopiireissä. Esimerkiksi Turku on tähän mennessä päässyt sikainfluenssasta vähällä; sairaustapauksia ei ole ollut yhtä paljon kuin Helsingin alueella.

- Aivan varmasti tämä on paikallaan. Nythän me jo tehdään yhteistyötä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin eri sairaaloiden välillä.

- Jos tarvetta on, varmasti virka-apua annetaan molemmin puolin sairaanhoitopiirien välillä. Jos tilanne ajautuu oikein pahaksi, myös hoitajia voidaan vaihtaa sairaanhoitopiirien välillä, Haapiainen sanoo.

(MTV3)

SIKAINFLUENSSAVIRUS EI OLE VIELÄ MUUNTAUTUNUT ROKOTTEELLE VASTUSTUSKYKYISEKSI

Lue myös:

    Uusimmat