Husille "historiallinen" talousarvio

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi tänään talousarvion, jota kokouksessa luonnehdittiin historialliseksi. Poikkeuksellinen se on siksi, että budjettikirjaan merkityt tulot ylittävät sen, mitä Husin jäsenkunnat ovat luvanneet maksaa.

Sairaanhoitopiirin jäsenkunnat ovat päättäneet ostaa siltä sairaanhoitoa pienemmällä summalla kuin tänä vuonna. Husin budjetissa kuntien tilaukset kuitenkin ylitetään 18 miljoonalla eurolla.

Toimitusjohtaja Lauri A. Laitisen mukaan Hus teki tällaisen budjetin, koska se arvioi, että jäsenkuntien asukkaat tarvitsevat hoitoa enemmän kuin kunnat ovat siihen budjetoineet. Husissa uskotaan, että jäsenkunnat kuitenkin määräävät lisäbudjeteilla lisää rahaa erikoissairaanhoitoon. Valtuuston jäsenet edustavat Husin jäsenkuntia, mutta ne hyväksyivät budjetin suurella enemmistöllä äänin 920-119.

Helsingin edustajat äänestivät kaikki hallituksen esityksen puolesta, vaikka Helsingille olisi laskelmien mukaan tulossa suurin lisälasku. -Järkevintä on hyväksyä tämä esitys, vaikka järkevämpää olisi olla hyväksymättä sitä, Helsingin Eeva-Liisa Moilanen (kok.) kuvasi ristiriitaista tilannetta humoristisesti.

Vantaa, Hyvinkää ja Sipoo vastahankaan

Esityksen puolesta äänestäneet helsinkiläiset perustelivat kantaansa sillä, että järkevien, pitkäaikaisten säästöjen etsiminen vie aikaa. Toimintaa supistetaan jo nyt melkoisesti. Husin virkamiehet ovat arvioineet, että toiminnan säilyttäminen nykyisellään vaatisi 30 lisämiljoonaa.

Vantaalaisten ja hyvinkääläisten tulkinta oli kuitenkin erilainen kuin helsinkiläisten. Vantaan kaksi edustajaa kolmesta, Hyvinkään molemmat edustajat ja Sipoon toinen edustaja olisivat halunneet tehdä kuntien tilauksia noudattavan budjetin. Yksimielisyys vallitsi siitä, että Husille syntyi poikkeusbudjetti. Samanlaista ei valtuutettujen mukaan suostuta tekemään toiste. -On tehty budjetti tietoisesti sellaiseksi, että se ei vastaa kuntien ennakkotilauksia. Se todistaa, että järjestelmä on kulkenut tiensä päähän, epäloogisuus on niin ilmeinen, Helsingin Kai Kalima (sd.) muotoili.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä odotellaankin kovasti erikoissairaanhoitoa koskevan lainsäädännön uudistusta, jossa määriteltäisiin, missä ajassa hoitoon pitää päästä ja kuka vastaa siitä, että potilas todella pääsee hoitoon ajoissa. Eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio esitti valtioneuvostolle marraskuussa, että lainsäädäntöä selkiytetään ja tarkennetaan.

(Seitsemän uutiset 19.12.2002)

Lue myös:

    Uusimmat