HUS varautuu sars-tapausten hoitoon

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS valmistautuu mahdollisten sars-potilaiden hoitoon. Sairaanhoitopiiri esittää mm. uuden erityisvarustellun ambulanssin hankkimista.

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri varautuu sars-tapauksiin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS varautuu sars-uhkaan järjestelemällä uudelleen hoitokuvioitaan. Maanantaina HUS:n hallitukselle esiteltävä toimenpidelista pitää sisällään niin hoitoon käytettävien tilojen ja välineiden ajanmukaistamista kuin suunnitelmia hoitohenkilökunnan hälytysvalmiudestakin.

HUS hoitaa infektio-osaston johtajan, ylilääkäri Ville Valtosen mukaan 80-90 prosenttia Suomen mahdollisista sars-potilaista. Näin on siksi, että maailmalta palaava, sarsiin sairastunut tai sairastuneeksi epäilty henkilö saapuisi mitä todennäköisimmin Helsinki-Vantaan lentokentälle ja joutuisi siten hoitoon HUS:iin.

Jos sairaus ilmenisi muualla Suomessa, sitä hoidettaisiin Valtosen mukaan alueen omassa yliopistosairaalassa.

Vaikka Suomessa ei sars-tapauksia vielä olekaan, lääkintöviranomaiset ovat varoitelleet mahdollisista sairastapauksista myös kotimaassa. Maailmalla leviävä äkillinen, vakava hengitystieoireyhtymä eli tutummin sars-keuhkokuume on meilläkin sosiaali- ja terveysministeriön mukaan vain ajan kysymys.

Henkilöstöä varalle

Ylilääkäri Valtonen arvelee, että HUS:lta saattaisi mennä sars-potilaiden hoitoon 100 000-200 000 euroa vuodessa. Summaan on laskettu ennakkovarautumiseen käytettävät kulut ja mahdollisten potilaiden hoitoon vaadittavat ekstratyötunnit.

Auroran sairaalasta kerrotaan, että sars-potilaiden varalle tarvittaisiin kahden "ylimääräisen" infektiolääkärin työpanos sekä 6-9 hoitajan lisäys. Valtosen mukaan uusien lääkäreiden tai hoitajien palkkaaminen on käytännössä mahdotonta, sillä pätevää henkilökuntaa ei ole mahdollista saada edes muista sairaanhoitopiireistä. Valtosen mukaan sars-potilaiden vaatima erityishoito toteutettaisiinkin ylitöinä ja hoidon kustannuksiin haettaisiin budjettiylityslupaa.

-Tehohoitoa tarvitsevien sars-potilaiden vaatima hoitohenkilöstö eristyshuoneissa on 5-8 hoitajaa. Heidän järjestämisekseen perustetaan erillinen varallaolojärjestelmä, paperissa kaavaillaan.

Hallitukselle maanantaina esiteltävän paperin mukaan sairaalahoitoa vaativa sars-potilas hoidettaisiin Helsingin Auroran sairaalassa ja tehohoitoa vaativa potilas Meilahdessa. Aurorassa kierrätysilmalaittein varustettuja eristyshuoneita on kaikkiaan kahdeksan kappaletta, kun Meilahdessa niitä on vain kolme. Tänä keväänä valmistuvaan päivystyspoliklinikkaan vastaavia eristyshuoneita ollaan remontoimassa kolme lisää.

Ambulansseja infektiokäyttöön


HUS:lla on pulaa muun muassa infektiokäyttöön varustelluista ambulansseista sekä liikuteltavista kuvauslaitteista, joita tarvitaan sars-potilaita varten. Hallitukselle esitetään, että Auroran sairaalaan hankittaisiin liikuteltava thorax-rtg-laite, jotta tartuttavaa potilasta ei tarvitsisi kuljetella ympäriinsä radiologisiin kuvauksiin.

Niin ikään yksi HUS:n ambulansseista aiotaan varustaa infektiokäyttöön. Ambulanssiin halutaan rakentaa ohjaamon ja matkustamon välinen väliseinä ja matkustamoon oma ilmastointi.

Vantaan pelastuslaitos on jo ilmoittanut hankkivansa samanlaisen ambulanssin lentokentältä tulevien potilaiden kuljetukseen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat