Mainos

HUS tiukoilla - sairaanhoitajista pulaa, tautihuippu vasta tulossa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa on tällä hetkellä hoidettavana 140 sikainfluenssaan sairastunutta. Heistä tehohoidossa on yhdeksäntoista: kuusi teho-osastolla ja kolmetoista tehovalvontaosastolla, joka on hieman teho-osastoa kevyempi muoto - siellä ei olla hengityskoneissa.

- Tehohoitopaikat ovat nyt kutakuinkin täynnä. Tiesimme jo etukäteen, että tehohoito tulee olemaan kriittinen kohta, sanoo Meilahden sairaalan infektio-osaston ylilääkäri Veli-Jukka Anttila.

HUS karsii tehohoitoa vaativia leikkauksia sen, mitä pystyy.

- Nyt rajoitetaan isoja leikkauksia ja leikataan vain päivystysleikkaukset. Tietysti myös todella tärkeät, esimerkiksi syöpäpotilaat, leikataan, sanoo Anttila

Myös hoitajista on pulaa. Tällä hetkellä HUS:n sairaaloista 17 hoitajaa on oman tai lapsen sairauden takia poissa. Lisäksi HUS:lla on jatkuva 32 hoitajan vajaus, minkä vuoksi osastoja on jo suljettu.

- Kun karsimme isoista leikkauksista, saamme jonkin verran leikkaussalihenkilökuntaa teho-osastoille avustamaan, sanoo Anttila.

Epidemiahuippu vasta tulossa

Ylilääkäri Veli-Jukka Anttila arvioi epidemian olevan huipussaan Etelä-Suomessa parin viikon päästä. HUS:ssa pidetään nyt tarkkaa lukua tilastoista, jotta osataan varautua hoidontarpeeseen lähiviikkoina.

- Laskemme joka päivä erikseen sairaalahoidossa olevien määrän. Viikossa hoidon tarve on kaksinkertaistunut ja tästä se vielä nousee epidemian kasvaessa, sanoo Anttila.

Vaarattomampi kuin aluksi luultiin

Sikainfluenssa on osoittautumassa vaarattomammaksi kuin aluksi luultiin. Ilta-Sanomat kertoo asiantuntijoiden arvioivan, että epidemia aiheuttaisi kaikkiaan 40 kuolemantapausta Suomessa, kun kesällä arviot liikkuivat jopa kuudessatuhannessa.

Ylilääkäri Veli-Jukka Anttila vahvistaa sen, että lääkäripiireissä tautia ei enää pidetä niin vaarallisena kuin vielä kesällä luultiin. Silti tehohoitopaikoista on pulaa.

- Suuri osa ihmisistä tähän tautiin joka tapauksessa sairastuu, ja heistä pieni osa vakavasti. Sairaalahoidossa olevien määrä on vain jäävuoren huippu.

Anttila sanoo HUS:n pyrkivän siihen, ettei potilaiden hoidon saanti vaarannu missään vaiheessa.

- Pyrimme siihen, että kaikki äkillistä sairaalahoitoa vaativat hoitoa myös saavat. Toki monta leikkausta lykkääntyy tämän takia, Anttila summaa.

Katso Anne Forssènin juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.