Mainos

HUS:n ylilääkäri puolustaa vaienneita neurologeja

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen puolustaa neurologeja, jotka jättivät ilmoittamatta epäilynsä Pandemrixin ja narkolepsian välisestä yhteydestä.

- Pitää punnita hyödyt ja haitat. Tällaisessa tilanteessa on todellakin syytä pohtia, millainen kohu epävarman asiayhteyden julkistamisella olisi saattanut keväällä olla, toteaa Lehtonen.

- Terveydenhuollon henkilöstöä kuormittavat monet velvoitteet ja ilmoitusvelvollisuudet, mutta millaiset resurssit valvontaviranomaisilla on purkaa tätä velvoitteilla kerättyä tietoa. Mitä saadulla tiedolla tehdään ja miten sitä hyödynnetään potilaiden hyväksi, se on asia, jota todella pitää miettiä, sanoo hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen.

Lehtosen mukaan Suomessa on vallalla kummallinen harhaluulo, jonka mukaan yhteiskunta muuttuu paremmaksi kun joku valvova viranomainen kerää tietoja ja säilöö ne yhteen ja samaan purkkiin.

- Ei tiedon kerääminen ja säilyttäminen saa olla itseisarvo, potilaiden kannalta tärkeämpää on se mitä saaduilla tiedoilla tehdään, miten aineistoa analysoidaan ja millaisiin käytännön tekoihin tuotettu tieto johtaa.

Lehtonen haluaa kuitenkin korostaa, että HUS:sta on tehty kaksi ilmoitusta narkolepsiaepäilyistä jo toukokuussa. Neljä ilmoitusta odottaa vielä vanhempien suostumusta. Lisäksi poliklinikalle on tulossa arvioitavaksi kolme rokotetta saanutta ja narkolepsiaan sairastunutta potilasta, myös näistä tapauksista tultaneen Lehtosen mukaan tekemään lääkehaittailmoitus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.