HUS:n toimitusjohtaja: Puutteellisista potilastietojärjestelmistä ei vaaratilanteita

Kohua herättänyt keskeneräinen potilastietojärjestelmä otettiin käyttöön vastoin sairaanhoitopiirien tietohallinto-osastojen neuvoja. HUS:n toimitusjohtajan mukaan lakisääteisten hoitovelvoitteiden suorittamiseksi on pakko käydä kuntien kukkarolla.

Huomenta Suomessa vierailleen HUS:n toimitusjohtaja Kari Nenosen tiedon mukaan puutteelliset potilastietojärjestelmät eivät ole aiheuttaneet vaaratilanteita potilaille.

- Pitää muistaa, että potilastietojärjestelmä ja käyttäjäympäristö ovat kaksi eri asiaa. Suurin ongelma on ollut käyttäjäympäristö. Ongelmia on ollut myös potilastietojärjestelmässä, Nenonen myöntää.

- Aina pitää huolehtia siitä, ettei potilasturvallisuus järkyty.

Nenosen mielestä potilastietojärjestelmäohjelman ongelmat eivät ole niin vakavia, että niiden selvittämiseen pitäisi asettaa aikarajoja. HUS:n toimitusjohtajan mukaan käyttäjäympäristön kehittämiselle tarvitaan kuitenkin laajempi kehitysympäristö.

Hoitovirheistä kanteluja

Useissa sairaanhoitopiireissä on käytössä pahasti puutteellinen potilastietojärjestelmä. Keskeneräinen tietokoneohjelma on otettu käyttöön vastoin sairaanhoitopiirien tietohallinto-osastojen neuvoja.

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi, että huonosti toimiva sähköinen sairauskertomus on johtanut lukuisiin hoitovirheisiin, joista Terveydenhuollon oikeusturvakeskukseen ja lääninhallituksiin on päätynyt noin sata tapausta.

Ongelmaa hankaloittaa entisestään se, että sairaanhoitopiirit omistavat yhtiön, joka kehittää ja myy sähköistä sairauskertomus tietokoneohjelmaa sairaanhoitopiireille.

"Suomalaisten sairaanhoito on turvattava"

Kari Nenonen sanoo, että töissä on tänä päivänä enemmän hoitajia ja lääkäreitä kuin koskaan aiemmin.

- Hoitotakuulaki on muuttanut markkinoita ja hoidon tarvekin on lisääntynyt

Mahdollinen hoitajalakko vaikeuttaisi elektiivistä hoitoa, mutta kiirelliset hoidot hoidetaan kuitenkin.

- Toivon, ettei lakko ala. Mikäli se alkaa, toiminta halvaantuu ja jonot pitenevät. Korostan kuitenkin, että välitöntä hoitoa annetaan lakon aikana, Nenonen sanoo.

HUS:n toimitusjohtajan mukaan ensi vuoden budjetissa on noin 30 miljoonan euron vaje. Hänen mukaansa on pakko mennä kuntien kukkaroille, jotta lakisääteiset velvoitteet hoitaa potilaita saadaan toteutetuksi. Nenonen sanoo, että budjettivaje on syntynyt muun muassa palkankorotusarvioiden nousemisesta.

HUS:n rakenneuudistuksella haetaan resurssien lisäämistä hoitotyöhön, mutta se yksinään ei silti ratkaise terveydenhuollon kriisiä. Toimitusjohtajan mukaan tarvitaan rohkeaa keskustelua siitä, miten sairaanhoito jaetaan.

- Nyt tarvitaan kovia ja vaikeita päätöksiä. Meidän täytyy turvata suomalaisten sairaanhoito, Nenonen painottaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat