Mainos

HUS:n lääkäri: Karppauksesta tuli rasvausta

HUS:n lihavuustutkimusyksikön lääkäri Kirsi Pietiläinen kummastelee karppauksen ympärillä käytyä keskustelua. Hänen mukaansa karppaus on muuttunut rasvaukseksi. Vähähiilihydraattisuus on Pietiläisen mukaan ymmärretty väärin, jos sen ajatellaan tarkoittavan runsasrasvaista ruokavaliota.

Suomessa sydäninfarktikuolleisuus on laskenut 40 viime vuoden aikana 80 % samanaikaisesti, kun voin käyttö leivänpäällisenä on vähentynyt 80 %. Sydäninfarktista aiheutuneita kuolemia on vähentänyt myös tupakoinnin ja suolan käytön vähentäminen ja kasvisten ja vihannesten syönnin lisääminen. Nämä faktat ovat Pietiläisen mukaan unohtuneet viime vuonna kuumana käyneestä karppauskeskustelusta.

– Pohjois-Karjala –projektia parjattiin, liattiin omaa pesää haukkumalla saavutuksia, jotka ovat Diabeteksen ehkäisytutkimuksen ohella kansainvälisten tutkijoiden mukaan suurimpia lääketieteellisiä ylpeydenaiheitamme. Sattumalta ruokavaliot näissä kahdessa mainetta niittäneessä tutkimuksessa ovat samankaltaiset: suositusten mukaiset, vähän kovaa rasvaa ja runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljaa, kalaa sisältäviä, Pietiläinen kirjoittaa Keventäjät-sivustolle kirjoittamassaan kolumnissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.